Cazurile de infecții respiratorii acute atestă o creștere de 12% față de săptămâna trecută. Anunțul a fost făcut de șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu, după ședința săptămânală de astăzi a serviciilor primăriei.

Sursa citată a specificat că în ultima săptămână, în capitală, au fost înregistrate aproape 2000 de cazuri noi de viroze. „Cei mai afectați sunt copiii de până la 6 ani. Numărul cazurilor de viroze s-a mărit întrucât copiii s-au reîntors din vacanță, iar transmiterea virusului are loc pe cale aerogenă. În prezent, situația este stabilă, vom monitoriza deja datele din următoarele săptămâni”, a afirmăm Moldovanu, citat de Moldpres.

Acesta a precizat că, până în prezent, în capitală, au fost confirmate trei cazuri de gripă sezonieră. „În primul caz femeia s-a tratat și a fost externată, în al doilea caz o femeie a decedat, iar în al treilea caz, de gripă a fost afectat un copil de 12 ani, care în prezent se tratează într-o instituție medicală privată. Cea mai solicitată instituție medicală este Spitalul Clinic Municipal Nr. 1, unde doar în această dimineață au fost spitalizați 142 de copii”, a spus Mihai Moldovanu.

La fel, a crescut numărul solicitărilor din partea persoanelor fără un loc permanent de domiciliu, la care au fost atestate deja patru cazuri de hipotermie. Totodată, aceștia se pot adresa la un centru de plasament din capitală.

Medicii atenţionează populaţia să consume cât mai multe fructe şi legume, să evite locurile aglomerate, consumul de alcool şi fumatul, iar la apariţia primelor simptome de boală să solicite asistenţă medicală.