Președintele PSRM, Igor Dodon, a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia celei de-a 77 aniversări de la victoria în cadrul operațiunii Iași-Chișinău, care a dus la eliberarea Moldovei de sub ocupația nazistă. 

Igor Dodon a remarcat eroismul trupelor sovietice în Marele Război pentru Apărarea Patriei. 

 ”A fost învins un dispozitiv numeros al armatei germane care acoperea direcția balcanică, iar România – aliatul Germaniei naziste, a fost scoasă din război. Pe teritoriul Moldovei a fost lichidat unul dintre cele mai barbare regimuri de ocupație, ale cărui victime au devenit zeci de mii de compatrioți de-ai noştri – reprezentanți ai diferitor popoare din țara noastră”, se menționează în mesaj. 

Liderul socialiștilor susține că Ziua Victoriei din 9 Mai și Ziua Eliberării Chișinăului de invadatorii naziști din 24 august – trebuie sărbătorite în țara noastră la nivel de stat. 

”Consider absolut inacceptabilă falsificarea istoriei Marelui Război pentru Apărarea Patriei, devalorizarea faptei eroice a soldaților Armatei eliberatoare, egalarea veteranilor Armatei Roșii cu soldații armatei generalului Antonescu. Poporul multinațional al Moldovei va păstra mereu memoria despre eroismul taților, bunicilor și străbunicilor noștri, care cu prețul propriei vieți au adus pacea pe pământul nostru. Îi felicit din suflet pe veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, pe copiii, nepoții și strănepoții lor”, se spune în mesajul semnat de Igor Dodon.