Refuzul preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, de aş îndeplini obligaţia constituţională de numire a candidaţilor propuşi repetat de către prim-ministru la funcţia de miniştri constituie o încălcare a obligaţiilor sale constituţionale şi a jurământului depus la investirea în funcţie. Este constatarea Curţii Constituţionale a Republicii Moldova (CCM), care a admis, în şedinţa de astăzi, demersul unui grup de deputaţi privind suspendarea temporară a şefului statului.
Având în vedere că președintele Igor Dodon a refuzat în mod deliberat de aș îndeplini obligațiile constituționale de numire a candidaturilor propuse repetat de către premierul Pavel Filip, CCM a reținut că șeful statului se află în imposibilitate temporară de aș exercita această atribuție, fapt ce justifică instituirea interimatului funcție de președinte, pentru asigurarea exercitării aceste obligații constituționale, scrie trm.md.

În conformitate cu articolul 91 din Constituție, în ordinea exercitării interimatului, președintele Parlamentului sau prim-ministrul va emite, în calitate de președinte interimar, decretele de numire în funcție a viceprim-miniștrilor și miniștrilor și va primi jurământul acestora.

Avizul Curții este definitiv și nu poate fi supus nici unei căi de atac.

Reacția șefului statului nu a întârziat să apară. Într-un mesaj plasat pe pagina sa de pe o rețea de socializare Igor Dodon a scris că prin decizia de azi, CCM a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de drept.