Natalia Gavrilița și Guvernul PAS insistă ca profesorii să-și achite din surse proprii testele pentru COVID-19, care vor fi efectuate la fiecare 14 zile. De această dată, prim-ministrul a comunicat că sunt mai multe țări europene care au renunțat la practica de a testa gratuit profesorii, obligând cetățenii să se vaccineze.

”Avem vaccinuri gratis pentru toată lumea. Am muncit mult ca să aducem toate tipurile de vaccin. Această opțiune este disponibilă gratuit pentru profesori. Această practică de testare din cont propriu pentru cei care nu doresc să se vaccineze este practicată și în majoritatea țărilor care acum se confruntă cu un nou val”, a spus Gavrilița.

De la 1 septembrie, instituțiile de învățământ din Moldova revin la predarea în regim obișnuit. De aceea, profesorii care nu sunt vaccinați vor trebui să prezinte la fiecare două săptămâni testul la COVID-19. Cheltuielile pentru aceste teste vor fi acoperite de cadrele didactice.

”Personalul didactic, nedidactic și auxiliar, vor efectua și prezenta din surse proprii o dată la 14 zile un test diagnostic la COVID-19. Se acceptă și testele antigen, cât și PCR. Nu se vor supune testării acei lucrători care vor prezenta certificat de vaccinare cu schema completă sau concluzia medicală care confirmă că persoana a suferit COVID-19 în ultimele 6 luni”, a menționat Nemerenco într-un briefing.

Redacția Sinteza a decis să verifice care este situația în sistemul educațional în alte țări europene, dar și cum autoritățile au grijă de cadrele didactice.

România

Astfel, prima țară care a intrat în vizor este România. De la începutul pandemiei, România a implementat mai multe necesități pentru profesori și personalul nedidactic din țară. Aceștia au pus la dispoziție testarea absolut gratuită pentru angajații din sistemul educațional, de două ori pe săptămână. Proiectul țării vecine se numește ”Testăm pentru a salva economia și locurile de muncă” și nu obligă cadrele didactice să se vaccineze. Mai multe detalii puteți vedea AICI.

Germania

O altă țară care a dispus un astfel de experiment este Germania. Potrivit autorităților, testele se fac absolut gratuit, de două ori pe săptămână, iar rezultatele vin pe adresa de e-mail în zilele imediat următoare. Comparativ cu România, testul nu este obligatoriu, chiar și așa, testarea în rândul cadrelor didactice, dar și elevilor, este destul de ridicată.

Mai mult, elevii din Germania au ținut să menționeze că doar prin testare poți trăi liniștit, fără să te îngrijorezi de faptul că vei îmbolnăvi pe cineva.

Austria

Austria va oferi săptămânal elevilor teste pentru COVID-19, după redeschiderea școlilor. Cinci milioane de teste antigen vor fi furnizate şcolilor, testarea urmând să fie voluntară şi gratuită. Testele vor fi efectuate în fiecare zi de luni, atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Decizia autorităților din Austria o puteți accesa AICI.

Estonia

În Estonia însă, autoritățile și-au asumat responsabilitatea de a oferi teste gratuite COVID-19 profesorilor nevaccinați.

Profesorii care nu au fost vaccinați împotriva coronavirusului în grădinițe, școli și instituții de învățământ superior vor fi supuși unor teste rapide în mod regulat, iar costurile vor fi suportate de stat.

Această declarație a fost făcută de Ministrul Educației și științei Liina Kersna, potrivit ERR radio news.

Potrivit acesteia, profesorii și studenții vaccinați nu vor trebui să respecte autoizolarea în cazul unui focar COVID-19. În caz că vor apărea simptome asemănătoare COVID-19, atât studenții, cât și profesorii vor fi testați din nou, de câte ori va fi nevoie, total gratuit, iar procesul educațional va fi întrerupt pentru o perioadă de două săptămâni.

Menționăm că Sindicatele în Educație și Știință au criticat decizia Guvernului PAS de a obliga pedagogii să facă teste anti-COVID-19 din banii proprii la fiecare 14 zile. Într-o declarație publică, sindicatele subliniază că toți pedagogii achită polița de asigurare medicală și trebuie să beneficieze de teste gratuite. Mai mult, subliniază sindicaliștii, sunt persoane cărora le este contraindicată vaccinarea, iar obligativitatea de a face test este un abuz.

Sursa: sinteza.org