Justiţia ucraineană a anunţat marţi deschiderea unei anchete pentru ‘înaltă trădare’ împotriva lui Viktor Medvedciuk, un om politic considerat apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, şi care a cerut autonomie pentru estul separatist prorus al Ucrainei, potrivit France Presse.

Viktor Medvedciuk (64 de ani) este acuzat de ‘subminarea integrităţii teritoriale’ a Ucrainei şi de ‘înaltă trădare’, a declarat pentru agenţia franceză de presă o purtătoare de cuvânt a Parchetului ucrainean, Larisa Sargan.

Ancheta, deschisă sub responsabilitatea Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), urmează declaraţiilor făcute de Medvedciuk la 29 ianuarie în cadrul congresului partidului prorus ‘Platforma de opoziţie – pentru viaţă’, a adăugat el.

În cadrul acestei reuniuni, Medvedciuk a propus crearea unei regiuni autonome dotată cu un guvern şi un parlament proprii în teritoriile din estul Ucrainei, controlat de separatiştii proruşi.

O astfel de regiune ar permite, potrivit lui, ‘instaurarea păcii şi încetarea ostilităţilor’ în conflictul – astăzi în mare parte îngheţat şi a cărui reglementare politică se află în impas – soldat cu aproximativ 13.000 morţi în cinci ani.

Partidul ‘Platforma de opoziţie’ a denunţat într-un comunicat ‘acuzaţiile delirante’, comanditate – potrivit acestuia – de către autorităţile prooccidentale înaintea alegerilor prezidenţiale din 31 martie.

Ideea de a acorda autonomie teritoriilor separatiste este extrem de nepopulară în Ucraina, unde aceasta este considerată de mulţi ca fiind de natură să frâneze apropierea dintre Kiev şi Uniunea Europeană.

Viktor Medvedciuk, fostul şef al administraţiei prezidenţiale ucrainene între 2002 şi 2005, este unul dintre reprezentanţii Kievului la negocierile cu separatiştii proruşi şi Moscova, sub egida OSCE.

Vizat de sancţiunile americane, el este considerat drept un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, cu care întreţine relaţii bune.

În urma unei propuneri a acestuia, Putin s-a întâlnit în noiembrie 2017 pentru prima oară cu liderii separatişti din estul Ucrainei. În 2014, Moscova a salutat participarea sa la negocierile cu privire la conflictul din Donbas.

Potrivit media ucrainene, Medvedciuk este singurul ucrainean al cărui avion este autorizat să efectueze legături directe între Ucraina şi Rusia, în pofida unei interdicţii instituite în 2015.

Sursa: AGERPRES