Primarul general Ion Ceban a adus condoleanțe familiei, care și-a pierdut copilul sâmbătă, în parcul Alunelul din capitală. Ceban spune că este îndurerat de cele întâmplate, iar în așa circumstanțe eforturile comune trebuie să fie unite.

„Avem mii de copaci în oraș care necesită urgent defrișați și chiar dacă acești copaci la prima vedere par să fie sănătoși, unele crengi trebuie imediat înlăturate, deoarece în urma vânturilor puternice cum au avut loc vineri seara când au fost doborâți mai mulți copaci și crengi, s-a întâmplat și această tragedie. Rog personal ca echipa Primăriei împreună cu Agenția de Mediu să facem front comun pentru ca pe deoparte să depistăm toți arborii și imediat să avem susținerea specialiștilor de la mediu pentru a interveni prompt. Sunt foarte multe solicitări depuse astăzi la Agenția de Mediu, rog în regim prioritar să fie examinate. Totodată, echipe specializate, în fiecare sectoare vor analiza încă odată minuțios, în primul rând ogrăzile grădinițelor și școlilor, instituțiilor sociale, ogrăzi, zone verzi, străzi și trotuare”, a declarat Ceban.

Edilul a punctat că între timp, este deschisă anchetă internă, iar în termen de trei zile să fie prezentat un raport pe caz.

„Vreau doar să spun că nici un copac nu este defrișat, nici o creangă nu este curățată de spații verzi până ce nu este obținută autorizația de mediu, nu avem dreptul”, a precizat primarul. Anul trecut de către Spații Verzi au fost curățați 9885 de arborii, iar defrișați 5345. În același timp decizii de refuz pentru defrișare au fost 185. Doar pentru perioada ianuarie – mai 2022, către Agenția de Mediu, Spații Verzi a înaintat pentru a obține autorizații și anume:

  • Acte fitosanitare – 258 întocmite
  • Arbori propuși pentru curățare – 3066, 2288 au fost autorizați
  • Arbori pentru defrișare – 620, 242 au fost autorizați
  • Autorizații obținute – 182

Dintre care

  • Decizii de refuz – 13 cu diverse adrese
  • 424 – arbori refuzați pentru autorizare

Ceea ce avem în prezent. Dacă arborii au fost identificați că trebuie defrișați, după, o lună, 2, 3 luni când vine autorizația, acești arbori riscă să se prăbușească. Iată de ce este nevoie de operativitate. Dacă vrem să avem un oraș verde în continuare e nevoie de curățarea imediată și defrișarea arborilor bătrâni și înlocuirea acestora cu alții tineri, așa cum am făcut în ultima perioadă. Deoarece astăzi unii se împotrivesc ca unii plopi să fie defrișați chiar și de pe 31 august, Tighina și Alexandru cel Bun unde am început lucrările ample de reparații a străzilor, unii copaci riscă să se prăbușească dacă nu intervenim și sunt periculoși pentru sănătate”, a punctat Ceban.

Edilul a subliniat că iată de ce, este nevoie de o conlucrare mai productivă în continuare.