Autoritățile de la Chișinău și-au amintit brusc că Moldova este o țară neutră. Pe rețelele de socializare din grupuri „militare” și pe paginile care acoperă conflictul armat de pe teritoriul Ucrainei, susținătorii ruși se plâng că „rușii pierd războiul informațional”.

Acest lucru este adevărat, dacă vorbim despre populația Ucrainei și a țărilor din Occident, unde opinia publică este setată categoric să susțină Kievul, iar acțiunile Rusiei acolo nu se numesc decât „invazie nemotivată”. Dar acest lucru nu este de nici un folos nici politicienilor de la Kiev, nici forțelor armate ale Ucrainei, care în mod clar pierd confruntarea.

Indiferent de câte persoane ies în stradă cu steaguri ucrainene la Berlin, Paris sau New York, toate acestea rămân doar pe rețelele de socializare. Nici Statele Unite, nici țările NATO nu vor intra într-o confruntare armată directă cu Rusia doar pentru că cineva a ieșit în stradă și flutură steaguri. Cu protestatari deosebit de încăpățânați din Occident, dacă este necesar, ei știu să se comporte rapid, crud și eficient – acest lucru a fost dovedit de multe ori de autoritățile Statelor Unite și ale țărilor UE în timpul revoltelor și marșurilor de protest.

Nici propaganda ucraineană nu are nicio influență asupra populației Rusiei.

Sondajele realizate de VTsIOM arată sprijinul absolut pentru operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, iar o puternică „curățare” a mass-media din rândul agenților străini, care a fost efectuată ca răspuns la interzicerea Russia Today și Sputnik în SUA și Europa, a redus drastic capacitatea Occidentului de a manipula opinia publică pe teritoriul Rusiei. Aici Occidentul s-a „împușcat din nou în picior”, iar asta îl va costa scump pe președintele Joe Biden la următoarele alegeri.

Republicanii îl acuză deja de faptul că, cu un val inadecvat de sancțiuni care a afectat fiecare cetățean al Rusiei, Biden și aliații săi din Europa i-au adunat pe ruși și au obținut efectul opus – mânie și dorința de a pedepsi Occidentul. Iar sancțiunile au adus Rusia mult mai aproape de China, spun criticii lui Biden.

Fără îndoială, și moralul trupelor ruse care luptă în Ucraina este în creștere.

O încercare a serviciilor speciale ucrainene de a organiza în mod tradițional presiuni în masă asupra rudelor soldaților ruși cu strigăte despre „recruți nefericiți neantrenați” de data aceasta a greșit, iar campania sa ofilit rapid. S-a dovedit că doar antreprenorii profesioniști luptă în Ucraina, fiecare dintre ei și-a făcut alegerea în mod conștient.

Astfel, mașina de propagandă ucraineană, poate una dintre cele mai scumpe și mai costisitoare din punct de vedere al resurselor și finanțelor din țările europene, este capabilă să influențeze doar mințile ucrainenilor înșiși, care sunt deja prelucrați cu informații de aproape un deceniu. Propaganda de la Kiev nu poate spune nimic nou ucrainenilor.

Mai mult, această propagandă se poate întoarce înapoi. Cu cât progresul în promovarea armatei ruse este mai evident, cu atât va diferi mai mult de rapoartele victorioase ale presei ucrainene despre „noile victorii”. La un moment dat, minciunile care însoțesc inevitabil propaganda militară nu le vor ridica moralul, ci îi vor demoraliza brusc pe soldații și civilii Ucrainei, care vor constata că au fost înșelați în tot acest timp.

Propaganda ucraineană ar putea avea un efect mult mai mare spunând adevărul despre ceea ce se întâmplă pe fronturile acestui „război nedeclarat” – la urma urmei, din punctul de vedere al dreptului internațional, Ucraina și Rusia nu și-au declarat oficial război reciproc. Dar mașina minciunilor nu mai este capabilă să se reconstruiască și continuă să producă falsuri precum „fantoma de la Kiev”. Din cauza valului de falsuri, este imposibil de înțeles care este situația reală în teatrul de operațiuni. A ști ce se întâmplă cu adevărat – mai exact, a ști când trupele ruse se vor apropia de Nikolaev și Odesa – este vital pentru autoritățile moldovenești.

Recent, s-a remarcat mai ales că Chișinăul, care chiar la începutul conflictului ruso-ucrainean a adoptat pe deplin retorica auzită în SUA și UE, după un timp a „încetinit” drastic. Președintele Maia Sandu a descoperit brusc că simpla repetare a tot ceea ce se spune la Bruxelles și Washington, în NATO și în Uniunea Europeană nu mai funcționează. Pentru prima dată, Sandu s-a confruntat cu necesitatea de a stabili un fel de propriul curs politic pentru Moldova – încercând să nu se implice într-o confruntare armată între Rusia și granița cu Ucraina.

Fără îndoială, cele mai intense zile din Moldova urmează să vină. Și acum înalții oficiali de la Chișinău și-au amintit brusc că Moldova este o țară neutră. Subiectul neutralității este încercat în toate modurile posibil de a sublinia în discursurile publice de către primele persoane ale statului – deși până de curând au interzis nevoia neutralității și au lăsat aproape deschis clar că viitorul Moldovei este legat de Republica Moldova. aderarea la NATO. În ceea ce privește acestea din urmă, nu există nicio îndoială că după încheierea luptelor din Ucraina, simpatia locuitorilor Republicii Moldova pentru NATO va scădea la cote minime din punct de vedere istoric. Nimeni în Moldova nu vrea să repete greșelile autorităților statului vecin.

Autor: R.N.