Cadrul legal privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale a fost discutat în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu experții Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR și GRECO, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Speakerul a menționat că Legea privind partidele politice a fost, începând cu 2015, în centrul mai multor dezbateri și propuneri venite atât din partea partidelor parlamentare, extraparlamentare și a societății civile.

Andrian Candu s-a referit, în special, la prevederile referitoare la pragul donațiilor de către persoanele fizice pentru partidele politice, finanțarea de peste hotare, riscurile care există, precum și importanța consolidării competențelor instituțiilor care trebuie să prevină și combată aceste riscuri.

”Republica Moldova se află într-o regiune cu riscuri înalte de intervenție străină în alegerile electorale. De aceea, modul de finanțare a partidelor este un subiect care trebuie reglementat cu mare atenție. Suntem deschiși să ținem cont de recomandările Comisiei de la Veneția pentru a ține pasul normelor democratice”, a declarat Andrian Candu.

În cadrul discuțiilor, Speakerul a vorbit și despre schimbarea sistemului electoral de vot, începând cu alegerile parlamentare de anul viitor. Potrivit modificărilor operate de Parlament la Codul electoral, sunt prevăzute o serie de măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalității de gen. Conform angajamentelor asumate față de partenerii de dezvoltare și a recomandărilor Comisiei de la Veneția, pentru promovarea femeilor în politică, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient va crește cu fiecare candidat femei ajunsă în Parlament.

Delegația comună a Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR și GRECO a anunțat că opinia Comisiei va fi făcută publică la începutul lunii decembrie.