Conducătorii auto nu vor mai fi amendați pentru faptul că nu dețin asupra lor permisul de conducere, iar la stoparea în trafic a șoferilor, de către agenții de patrulare, vor putea fi verificați în baza de date a Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi, 24 decembrie, în lectură finală de către deputați.

Astfel, prin modernizarea calității serviciilor publice, șoferii nu vor fi obligați să dețină asupra lor permise de conducere, ei vor putea fi identificați de ofițerii de patrulare în regim digital.

Conform modificărilor operate în legislație, prevederile date nu se răsfrâng asupra conducătorilor de vehicule, care conduc mașini în trafic internațional.

Totodată, proiectul prevede că persoanele care dețin permise de conducere eliberate de către autoritățile altor state, care își stabilesc domiciliul sau reședința pe teritoriul Republicii Moldova, vor putea conduce vehicule pe drumurile publice din țara noastră în baza acestor permise pe parcursul a maximum 12 luni, după care pentru conducerea vehiculelor vor fi  obligate să dețină permis de conducere al Republicii Moldova.

De asemenea, se exclude din lege necesitatea de a fi supus unui test psihofiziologic a persoanei pentru a obține dreptul de a conduce. Această măsură era o fereastră de corupție din partea funcționarilor. Astfel, candidatul va susține un singur examen/test de sănătate care presupune deja îndeplinirea  normelor minime privind atitudinile fizice și mentale.