Șeful Biroului politici de reintegrare, Marian Gherman a avut astăzi o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, a comunicat biroul nominalizat.

Dialogul s-a concentrat pe aspecte referitoare la procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană și pe necesitatea asigurării unei dinamici continue a interacțiunii în cadrul tuturor platformelor de negocieri existente, cu implementarea integrală a angajamentelor asumate și identificarea unor soluții viabile la cele mai actuale probleme cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, scrie Moldpres.

Totodată, în cadrul discuțiilor, șeful Biroului politici de reintegrare a adus în atenție recentele provocări generate de către reprezentanții de la Tiraspol în privința s. Varnița din raionul Anenii Noi în contextul semnării pe 25 ianuarie curent a unei pretinse decizii în care se specifica că localitatea respectivă se află sub controlul provizoriu al Republicii Moldova. A fost lansat apelul către Misiunea OSCE de a se implica în calitate de mediator în vederea convingerii părții transnistrene de a-și revizui atitudinea, a anula așa-numita decizie menționată și a evita tensionarea artificială a situației în perimetrul Zonei de Securitate.

În context, reamintim că problema s. Varnița se află și în vizorul prim-ministrului Republicii Moldova Pavel Filip, care recent a solicitat ca Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să sesizeze reprezentanții mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare transnistreană pentru a utiliza potențialul formatului de negocieri „5+2” în vederea încetării efectelor acestei acțiuni provocatoare, iar o ședință în acest sens urmează să fie organizată astăzi în incinta MAEIE.