Participanții la olimpiadele regionale și internaționale vor primi alocații mai mari pentru alimentație în perioada concursului și pentru procurarea articolelor de birotică. Alocația pentru hrana elevilor va crește de la 100 până la 250 de lei pe zi, iar cea pentru articole de birotică va spori până la 400 de lei. Executivul a aprobat astăzi modificări la Regulamentul cu privire la susținerea elevilor dotați, în scopul promovării performanțelor înalte, dar și a asigurării remunerării profesorilor implicaţi în pregătirea probelor.

De majorări vor beneficia pedagogii responsabili de elaborarea și verificarea lucrărilor, precum și cei care desfășoară activități suplimentare de pregătire a elevilor pentru concursuri. Astfel, un membru al grupului de lucru pentru elaborarea probelor, va primi 1500 de lei pe lună în loc de 984 de lei cum este în prezent. Profesorii vor primi și o plată suplimentară de 1000 de lei pentru traducerea unei probe de concurs din limba română într-o altă limbă.

De asemenea, remunerarea pedagogilor va crește de la 25 lei la 120 de lei pe oră pentru activitățile de susținere a elevilor dotați în cadrul taberelor de pregătire a loturilor olimpice, școlilor duminicale și a centrelor de studiu la distanță. Specialiștii vor fi plătiți și pentru pregătirea calculatoarelor și infrastructurii de rețea, necesare desfășurării olimpiadelor la informatică. În funcție de nivelul concursului, profesorii vor primi de la 60 până la 80 de lei pe oră. De majorări vor avea parte și membrii juriilor olimpiadelor, care până în prezent primeau câte 25 de lei pe oră. În urma modificărilor, aceștia vor avea 60 de lei pe oră în cazul concursurilor republicane și 80 de lei la jurizarea competițiilor regionale și internaționale.

În bugetul de stat pentru anul viitor, sunt prevăzute peste 7 milioane de lei pentru organizarea olimpiadelor si concursurilor. Anual, în Republica Moldova sunt organizate circa 21 de olimpiade şi concursuri, la care participă peste 3800 de elevi.