Cel de-al cincilea contingent al Armatei Naţionale aflat, timp de şase luni, în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR, şi-a încheiat misiunea în Kosovo. Acesta va fi înlocuit de un alt contingent de 40 de militari moldoveni, comandat de maiorul Constantin Cîşleanu.

Cu acest prilej, în baza multinaţională „Camp Vilaggio Italia” din localitatea Pech a avut loc ceremonialul de transfer de autoritate dintre cele două contingente de pacificatori ai Armatei Naţionale.

La eveniment a participat comandantul Grupării de Forțe Multinaționale MNBG-W (Multinational Battle Group — West), colonelul Giovanni Giagheddu, militari din Italia, Slovenia şi Austria, dislocaţi în baza „Camp Vilaggio Italia”, dar şi ofiţerii şi subofiţerii moldoveni din contingentele KFOR-V şi KFOR-VI.

În cadrul ceremoniei, colonelul Giovanni Giagheddu a apreciat profesionalismul şi atitudinea conştiincioasă a militarilor Armatei Naţionale faţă de îndeplinirea misiunilor încredinţate de comandamentul MNBG-W şi le-a mulţumit pentru devotamentul şi curajul de care au dat dovadă pe parcursul celor şase luni de aflare în Kosovo. Totodată, colonelul Giagheddu le-a urat bun venit militarilor din cel de-al şaselea contingent al Armatei Naţionale, exprimându-şi convingerea că aceştia vor demonstra un nivel înalt de pregătire, aşa cum au făcut-o colegii lor din contingentele anterioare.

La finalul evenimentului, comandantul contingentului KFOR-V, locotenent-colonelul Adrian Efros, a oferit colegilor italieni şi austrieci distincţii ale Armatei Naţionale — medalia „Pentru consolidarea frăţiei de arme” şi medalia „Pentru Cooperare” — în semn de apreciere a contribuţiei în realizarea cooperării şi creşterea interoperabilităţii dintre militarii din Republica Moldova, Italia şi Austria în cadrul MNBG-W.

Menţionăm că cel de-al cincilea contingent al Armatei Naţionale a plecat în Kosovo în luna iunie curent. Timp de şase luni, cei 41 de militari au executat misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare, dar şi misiuni de geniu.

Decizia de detaşare a militarilor moldoveni în operaţiunea KFOR din Kosovo a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova, la 1 noiembrie 2013.