Deputatul Parlamentului European Andi Cristea cere Comisiei Europene să respecte și aprobe recomandările privind suportul pentru țările Parteneriatului Estic. Acesta s-a referit în special la Moldova, Ucraina și Georgia, care au înregistrat progrese în procesul de apropiere de UE. Declarațiile au fost făcute după ce plenul Parlamentului European a adoptat astăzi recomandările propuse de Comisia pentru politică externă, adresate Comisiei Europene și Consiliului, cu privire la Summit-ul Parteneriatului Estic, ce se va desfășura la Bruxelles, la 24 noiembrie.

„Este timpul să luăm la cunoștință opțiunile diferite ale celor șase state din Parteneriatul Estic și să acționăm. Nu mai putem ignora prăpastia și divergentele în ceea ce privește ambițiile și aspirațiile diferite ales statelor din vecinătatea estică. Cele trei țări asociate, Republica Moldova, Georgia și Ucraina, realizează progrese pe calea reformelor europene, au făcut opțiuni strategice clare către UE și au voință politică de a merge mai departe. Ele sunt parte a Europei”, a declarat Andi Cristea în adresarea sa către Comisia Europeană.

Aceasta a mai subliniat necesitatea unui nou impuls în ceea ce privește relația UE cu țările din Parteneriatul Estic. La fel, în opinia deputatului, UE ar trebui să abordeze mai ambițios relațiile cu țările din est.

„La trei ani de la semnarea acordurilor de asociere, avem nevoie de un nou dinamism în ceea ce privește abordarea UE față de Parteneriatul Estic. Bruxellesul are nevoie de o viziune ambițioasă față de statele din est, făcând mai mult pentru cei care au decis să se apropie de valorile noastre, și își respectă angajamentele asumate prin Acordurile de Asociere cu UE. Acesta este spiritul modelului Parteneriatul Estic+, promovat de Parlamentul European, și avem așteptarea legitimă ca instituția Comisiei Europene, a Consiliului, să țină cont de recomandările noastre”, a subliniat Cristea.