Summit-ul Parteneriatului Estic, programat pentru luna noiembrie la Bruxelles, va fi un moment crucial nu doar pentru viitorul țărilor est-europene, dar și pentru viitorul întregii Europe. Mai mult, locul Republicii Moldova este în familia europeană, de aceea aspirațiile noastre trebuie încurajate și salutate în declarațiile oficiale. Aceasta este părerea prim-ministrului Moldovei, Pavel Filip, care se regăsește într-un editorial pentru Euronews.
Potrivit lui Pavel Filip, în prezent, Uniunea Europeană se află într-o formă mai bună decât acum câțiva ani. Creșterea economică a revenit, iar populismul a scăzut din intensitate. ”Speranța mea este că acest vânt al schimbărilor pozitive va influența percepția asupra perspectivei europene a țărilor din est, inclusiv a Moldovei, iar viitorul țărilor asociate depinde de ceea ce se va întâmpla la Bruxelles. Chiar dacă unii speră să fie altfel, noi credem cu tărie că locul nostru este în Occident și că revenirea noastră în Europa ar trebui salutată în declarațiile oficiale și încurajată. Evident, orice decizie finală va depinde de ritmul reformelor și de performanțele noastre, însă politica de deschidere ne va ajuta să ne mobilizăm și să îi convingem pe cei care sunt încă sceptici față de calea noastră europeană”, scrie Pavel Filip.
Premierul este de părere că în condițiile în care socialiștii pro-ruși, în cazul în care ar veni la putere, vor abandona
intenția de integrare europeană, un semnal pozitiv din partea Europei ar conta foarte mult pentru Moldova. ”Consfințirea în Constituție a vectorului strategic extern al țării noastre este, credem noi, un răspuns adecvat pentru cei care pun la îndoială intențiile noastre, iar Summit-ul Parteneriatului Estic ar consolida această opțiune. UE este o simbioză a democrației, a statului de drept, a prosperității și dezvoltării, iar sarcina noastră majoră este să dovedim cetățenilor moldoveni că nu se poate obține una fără cealaltă. Deciziile sunt importante nu numai pentru țările estice, ci și pentru viitorul UE”, este de părere Pavel Filip.
Premierul mai crede că, în ciuda evoluțiilor încurajatoare și a progreselor înregistrate în ultimii doi ani, mai este încă mult de lucru. Totuși, Pavel Filip este convins că există suficient spațiu pentru a orienta relația dintre Moldova și UE spre rezultate mai bune. ”Avem foarte multe idei și politici, care ne pot ajuta să progresăm ireversibil. Este vorba despre o conexiune mai bună și mai sigură a căilor de transport, reducerea tarifelor de roaming, o mai bună cooperare și integrare în domeniul energiei, o mobilitate academică îmbunătățită, precum și alte reforme cheie. În același timp, pe fundalul reconfigurărilor, al progresului și al sensibilităților naționale, credem că ușile integrării europene ar trebui să fie deschise celor care îndeplinesc condițiile necesare. O astfel de abordare ar servi atât la îndeplinirea obiectivelor noastre, cât și pe cele ale  UE. Credem în puterea Summit-ului Parteneriatului Estic de a reuni direcțiile strategice clare și ideile pragmatice, pentru face cooperarea noastră mai bună și mai eficientă”, a încheiat Filip