Orice document votat de aceste Parlament este ilegal și va fi atacat la Curtea Constituțională. Mai mult, democrații au depus o sesizare la înalta curte, prin care contestă alegerea socialistei Zinaida Greceanîi speaker. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele PDM, Andrian Candu, la un briefing de presă.
”Tot ce se întâmplă astăzi în Parlament va fi atacat în mod legal. Deja, colegii din echipa PDM au pregătit o sesizare și se depune această sesizare la CC, de contestare a deciziei de alegere a așa-numitului președinte al Parlamentului”, a declarat Candu.
În același timp, democrații vor sesiza toate instituțiile responsabile privind finanțarea ilegală a PSRM, din Rusia, fapt despre care vorbește liderul informal al socialiștilor, Igor Dodon.
”Legat de finanțarea ilegală, menționată însăși de așa-numitul președinte, ridică mari semne de întrebare privind legalitatea și legitimitatea PSRM, dar și a alegerilor parlamentare din 24 februarie. Vom solicita tuturor autorităților abilitate să investigheze aceste fapte”, a spus vicepreședintele PDM. Acesta a avut în vedere imaginile video, apărute în presă, de la negocierile de ieri dintre Dodon și Plahotniuc. Liderul informal al PSRM a recunoscut că primea din Rusia, lunar, 700 de mii de dolari, iar acum a cerut ca șeful PDM să finanțeze partidul său, în schimbul unei alianțe în Parlament.
Democrații insistă să fie organizate alegeri parlamentare anticipate, pentru că ”singurii care sunt acum în drept să ia decizii sunt cetățenii Republicii Moldova – să aleagă cine merită să conducă Republica Moldova.
La final, Andrian Candu a declarat că toate instituțiile statului vor continua să lucreze în regim normal și a venit cu un mesaj pentru cei care vor încerca să pună în aplicare deciziile ilegale.
”Cine va incerca să implementeze deciziile ilegale adoptate astăzi, vor răspunde în fața legii, conform legii”, a punctat vicepreședintele PDM.
Amintim că, potrivit constatărilor Curții Constituționale, termenul în care putea fi formată o majoritate parlamentară și numit un nou guvern a expirat pe 7 iunie, la miezul nopții.