Autoritățile publice vor fi responsabile pentru școlarizarea obligatorie a copiilor și evidența lor și pentru incluziunea elevilor cu cerințe educaționale speciale. Prevederea este inclusă în decizia cu privire la pregătirea instituțiilor de învățământ pentru anul de studii 2016-2017, aprobată ieri de Guvernul Republicii Moldova, informează 24h.MD.

Potrivit documentului, autoritățile publice vor mai avea grijă de asigurarea instituțiilor cu cadre didactice și de organizarea alimentației și transportării elevilor.

Documentul stabilește termeni concreți pentru finalizarea lucrărilor de pregătire a instituțiilor pentru noul an de studii și pentru perioada rece a anului, precum  și unele aspecte ce vizează prevenirea situațiilor de risc pentru viața copiilor și a personalului din educație.

Tot ieri a fost aprobată și Hotărârea guvernului cu privire la finanțarea în bază de cost per elev a instituțiilor de învățământ profesional tehnic.

Actul normativ stabilește noua metodologie de finanțare în baza de cost per elev în instituțiile publice de învățământ profesional tehnic, precum și modul de aplicare a acesteia în procesul bugetar. Noua formulă va diferenția costurile de instruire per elev în funcție de complexitatea și nivelul programului de formare profesională prin aplicarea coeficienților de program. Aceasta va asigura eficientizarea alocării resurselor publice, încurajarea și promovarea programelor de formare profesional tehnică necesare pieței muncii.

Pentru implementarea noului mecanism de finanțare Republica Moldova va beneficia de un suport financiar în valoare de 1,6 de milioane de euro din partea Uniunii Europene prin intermediul Programului de Suport Bugetar nerambursabil.