O jurnalistă rusă care urma să-i ia un interviu președintelui Igor Dodon spune că a fost oprită să intre în țară la Aeroportul Internațional Chișinău, fiind nevoită să se întoarcă în Rusia prin București. Autoritățile moldovene au spus că Daria Aslamova, de la „Komsomolskaia Pravda”, nu și-a putut preciza scopul vizitei.
Europa Liberă anunță că incidentul a fost deplâns de însuși președintele Dodon, care a spus că avusese „aranjat” un interviu cu Aslamova. Potrivit agenției TASS, ziarista s-a plâns că moldovenii s-au purtat cu ea foarte rău, asemuind comportamentul autorităților de la Chișinău cu al unei „junte”.
Este de menționat că Aslamova este un promotor activ al separatismului pro-rus în spațiul ex-sovietic. Pentru articolele sale propagandistice în favoarea Kremlinului ea are interdicție de intrare în Ucraina, fiind introdusă în baza de date a site-ului myrotvorets.
Aslamova cu regularitate acuză autoritățile din țara vecină de uzurpare a puterii, lovitură de stat. În 2014, ea a fost decorată ”pentru reflectarea obiectivă a evenimentelor din Crimeea”.
Iar în 2016, într-o dispută cu șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, Aslamova reproșa că Rusia nu recunoaște independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei, ”în pofida faptului că republicile din Donbass au organizat un referendum, care a fost la fel de onest, sincer și desfășurat în fața jurnaliștilor, cum a fost cel din Crimeea”. Mai mult, ea a reproșat lui Lavrov că Rusia nu a trimis armata în Ucraina după evenimentele de pe Maidan.
Jurnalista de la Komsomolskaia Pravda s-a manifestat în același mod și în alte țări post-sovietice, care se confruntă cu problema separatismului. Într-un film realizat despre zonele secesioniste ale Georgiei, ea afirma că populația locală își pune speranțele doar în Rusia ”care îi poate salva, așa cum a fost cu 200 de ani în urmă”.
Un film propagandistic similar a fost realizat și despre situația din Azerbaidjan, țară pe care Aslamova a acuzat-o că întoarce spatele Rusiei, asta chiar dacă Moscova ”a făcut tot ce a putut ca să ajute această țară”.