Procuratura reformată are toate premisele să asigure ca toți cetățenii Republicii Moldova să simtă că legea este una pentru toți. Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului Andrian Candu la ceremonia festivă organizată cu ocazia a 25-a de la crearea Procuraturii Generale, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

”După 25 ani de la constituire și după reforma tratată prioritar de actuala guvernare, avem dreptul să cerem rezultate solide și sunt sigur că procurorii au capacitatea să le ofere. Prin controlul parlamentar asupra implementării legilor, Parlamentul se va implica, pentru că noi, toți locuitorii acestei țări, vrem dreptate și vrem schimbări”, a menționat Andrian Candu.

Speakerul s-a referit la legislația ce vizează reforma Procuraturii, adoptată anul trecut de Parlament, după un lung proces de pregătiri și eforturi instituționale. Potrivit acestuia, legislația adoptată are nevoie de timp pentru a fi aplicată, dar deja unele efecte ale reformei au fost resimțite de anumite categorii considerate intangibile până nu demult – înalții demnitari, vameși, polițiști, judecători cercetați și condamnați în cazuri de corupție.

Președintele Parlamentului a vorbit despre noile prevederi ale legislației, care au adus schimbări în organizarea și funcționarea sistemului Procuraturii. Este vorba de eliminarea factorului politic din justiție prin instituirea unor mecanisme independente de numire, finanțare și promovare a procurorilor.