Guvernul Filip a înregistrat multe progrese pe parcursul mandatului său. Declarația a fost făcută miercuri la Bruxelles de către Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, într-o conferință comună de presă cu premierul Pavel Filip.

„S-au făcut mute progrese în ultimul un an și jumătate și sper să poată continua aceeași cale să se concentreze pe combaterea corupției, susținerea statului de drept și dezvoltare economică”, a declarat oficialul european. Totodată, acesta a reiterat că „sunt necesare reforme concrete, tangibile și deja sunt anumite rezultate, Moldova și UE se vor apropia una de alta”.

El a menționat că a înțeles din discuțiile cu Pavel Filip că UE este din ce în ce mai acceptată de cetățenii moldoveni ca rezultat al politicii guvernului. „Sper ca tendința să continue”, a fost încurajarea acestuia.

La rândul său, premierul Pavel Filip a dat asigurări că integrarea europeană este proiectul de țară al Republicii Moldova, menționând realizările Guvernului pe care îl conduce din ianuarie 2016. „Pe agenda de reforme și implementarea Acordului de asociere am reușit să impunem un ritm susținut al reformelor. Am realizat foaia de parcurs convenită în martie 2016, acordul cu FMI și chiar în 2016 am avut o creștere economică de peste 4%”, a declarat Pavel Filip.

El a dat asigurări că Guvernul va continua reformele. „Suntem conștienți că mai sunt multe de făcut, dar avem determinarea să aducem la capăt agenda de reforme din 2016-2018”.

Totodată, referindu-se la avizul Comisiei de la Veneția, Pavel Filip a declarat că Parlamentul va ține cont de marea majoritate a acestora și a reiterat că UE nu ar trebui să condiționeze acordarea asistenței de 100 de milioane de euro de proiectul de modificare a sistemului electoral. „Am reiterat poziția că procesele ce țin de domeniul politic și acordarea asistenței trebuie tratate separat. Nu este în avantaj ca disputele politice interne de la Chișinău să fie exportate la Bruxelles”, a declarat Pavel Filip.