Comisia Europeană este îngrijorată că România ar putea să aibă în acest an cea mai mare creştere a deficitului bugetar din Uniunea Europeană, deşi s-au primit asigurări de la Guvern că nu sunt motive de preocupare în acest sens, a declarat, miercuri, Angela Cristea, şeful Reprezentanţei CE în România, cu ocazia lansării „Raportului economic pentru România 2017”.

„România a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere economică din Europa, de 4,9%. În acelaşi timp, raportul atrage atenţia asupra riscului ca anul acesta să aibă cea mai mare creştere a deficitului public. Noi am primit asigurări de la Guvern că nu avem motive de îngrijorare, dar suntem ca părintele ăla care îşi face întotdeauna griji ca nu care cumva să se îmbolnăvească copilul”, a spus Cristea, potrivit Agerpres.

Ea a arătat că în România creşte inegalitatea socială, aceasta fiind o tendinţă consemnată din 2012. „Constatăm scăderea sărăciei, dar creşterea inegalităţilor sociale. Acesta nu este un fenomen punctual, ci o tendinţă din 2012. Nu este specifică numai României, observăm asta şi în alte state din UE”, a mai arătat şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Potrivit previziunilor economice de iarnă publicate la jumătatea lunii februarie de Executivul comunitar, în România deficitul public ar urma să ajungă la 3,6% din PIB în 2017, faţă de 3,2% cât estima în toamnă, pentru ca în 2018 să urce la 3,9% din PIB.