Compania de stat Turkish Airlines a concediat peste o sută de angajaţi, printre care personal de bord şi de management, în cadrul epurării din instituţiile de stat pentru înlăturarea aşa-zişilor susţinători ai loviturii de stat eşuate de la 15 iulie.

Concedierile de către compania naţională aeriană au avut loc duminică seară, după ce s-a stabilit care dintre angajaţi au legături cu mişcarea religioasă despre care preşedintele Recep Tayyip Erdogan a spus că a încercat să-i răstoarne guvernul.

Un oficial al Turkish Airlines, a patra cea mai mare companie aeriană din Europa, a refuzat să comenteze informaţia.

Site-ul de ştiri aeroportuare Airporthaber.com scrie că printre cei concediaţi se află şi adjunctul CEO-ului responsabil pentru afaceri financiare.

Menționăm că autorităţile turce au concediat, suspendat sau reţinut în jur de 60.000 de oameni după lovitura de stat eşuată. Ei sunt acuzaţi că sunt simpatizanţi sau membri ai unui grup religios condus de predicatorul Fethullah Gulen, care trăieşte în SUA.

Într-un caz distinct, operatorul Turk Telekom, deţinut în proporţie de 30% de stat, a concediat vineri 198 de persoane în cooperare cu forţele de securitate şi a spus că unii manageri au fost convocaţi de procurori în legătură cu ancheta privind puciul eşuat.

Peste 240 de persoane au fost ucise şi 2.000 rănite în violenţele care au însoţit tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie.