Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu noul Ambasador al României la Chişinău, Daniel Ioniţă. Oficialii au discutat despre cooperarea moldo-română, nivelul de implementare a proiectelor comune, colaborarea pe plan internațional, cu accent pe relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, informează 24h.md, cu referire la un comunicat al Guvernului.

În cadrul întâlnirii, Daniel Ioniţă a afirmat că Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică pentru autorităţile de la Bucureşti. Totodată, oficialul a menţionat că îşi începe mandatul cu mult optimism şi cu dorinţa de a contribui într-o manieră decisivă la apropierea tării noastre de Uniunea Europeană.

„Vreau să vă felicit, progresele pe care le-aţi realizat sunt foarte importante şi sunt evaluate pe măsură la Bucureşti, dar ce este şi mai important, acestea sunt apreciate şi în alte capitale. Ne dorim să avem o abordare pragmatică a relaţiilor bilaterale, bazată pe interes reciproc şi dialog direct”, a mai spus ambasadorul român.

La rândul său, prim-ministrul Pavel Filip i-a urat bun venit diplomatului român în ţara noastră, menționând că suportul României acordat Republicii Moldova este foarte important. „Relaţiile bilaterale au înregistrat o ascensiune dinamică. România a acordat un sprijin constat în procesul de integrare europeana a Republicii Moldova”, a subliniat Pavel Filip.

Oficialii au făcut un schimb de opinii pe marginea reformelor lansate de Guvern, gradul de implementare a angajamentelor asumate faţă de partenerii de dezvoltare, negocierea unui Acord de ţară cu FMI, dar şi acţiunile întreprinse pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor.

În context, Daniel Ioniţă a subliniat că România va continua să acorde suport Republicii Moldova, atât în ce privește renovarea grădiniţelor, realizarea misiunii SMURD, asigurarea securităţii energetice, inclusiv pe proiectul construcţiei gazoductului Iaşi – Ungheni, precum şi în alte sectoare strategice.

Totodată, ambasadorul a menționat că pe perioada mandatului își dorește o consolidare și diversificare a relațiilor de cooperare moldo-române.