Malta a achiziționat o capodoperă a cunoscutului artist italian de baroc, Mattia Preti, cu puțin peste 1,3 milioane de euro, banii provenind dintr-un fond suveran de avere, care gestionează și veniturile din programul de Cetățenie prin Investiții, IIP (Individual Investor Program in Malta).

Pictura în ulei, creată în jurul anilor 1680 și intitulată Boethius and Philosophy, înfățișează o alegorie a Filozofiei însăși, poziționată lângă filosoful încarcerat Boethius, cu mai multe muze pe fundal, care urmăresc acțiunea ce se petrece între cele două personaje.

Se crede că tabloul a fost comandat de Andrea di Giovanni, Cavaler al Ordinului de Malta și a făcut parte din colecția Palatului Marelui Maestru al Ordinului din Malta. Pictura ar fi fost scoasă de pe insulă la sfârșitul secolului XIX și a ajuns, în cele din urmă, în mâinile casei de licitații internaționale Sotheby’s.

Istoricul american de artă, John Spike, a descris-o drept „una dintre capodoperele din ultimii ani de viață ai lui Mattia Preti și una de mare însemnătate în întreaga sa operă”, iar profesorul de artă maltez Keith Sciberras a catalogat-o ca pe un „exemplu major și sofisticat al temelor filosofice ale lui Preti, creat în Malta”.

Ministrul Culturii maltez, José Herrera, le-a mulțumit conducătorilor Fondului Național de Dezvoltare Socială și de Patrimoniu din Malta pentru redobândirea acestei piese și a declarat că achiziția, în sine, este o dovadă de angajament și responsabilitate, al Guvernului, față de protecția și îmbogățirea patrimoniul cultural și artistic al țării.

Mattia Preti s-a născut în Italia, dar s-a mutat în Malta în 1659 și a fost numit Cavaler în Ordinul Sf. Ioan, care stăpânea insula în acele vremuri. Pictorul este recunoscut local și datorită picturilor murale pe care acesta le-a efectuat în Catedrala Sf. Ioan din Valletta.