În perioada 23 – 25 noiembrie, delegația Ministerului Afacerilor Interne, condusă de ministrul Alexandru Jizdan, se află într-o vizită oficială de lucru la Ministerul de Interne de la Vilnius, Lituania.

Astfel, astăzi 24 noiembrie 2016, ministrul Alexandru Jizdan a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său, ministrul Afacerilor Interne din Lituania, Tomas Zilinskas, în cadrul căreia au avut loc discuții pe marginea viitoarelor colaborări care vor dezvolta parteneriatul dintre ambele ministere, cu scopul de a îmbunătăți schimbul de experiență și bune practici.

În cadrul întrevederii, ministrul Alexandru Jizdan a mulțumit pentru invitația colegilor din Republica Lituania și sprijinul acordat, menționând despre faptul că Ministerul de Interne lituanian este un partener de încredere și un model demn de urmat pentru domeniul Afacerilor Interne din RM.

„Pentru noi este foarte importantă experiența prin care ați trecut și suntem interesați să preluăm cele mai bune inițiative și proiecte care ar putea ajuta Ministerul pe care îl conduc să fie schimbat după standarde europene, iar serviciile pe care le oferim cetățenilor să fie de calitate mult mai bună” a spus ministrul Alexandru Jizdan.

Ministrul de Interne lituanian, Tomas Zilinskas a subliniat despre disponibilitatea de a împărtăși experiența Ministerului Afacerilor Interne de la Vilnius  și oferirea asistenței necesare pentru MAI pe diferite paliere de activitate.

Totodată, în cadrul acestei ședințe, partea lituaniană a vorbit despre faptul că este gata să susțină în continuare reformele implementate în MAI al RM, reiterând despre oportunitățile pe care le avem pe calea integrării europene.

Astfel, după întrevederea oficială, delegația MAI a vizitat Centrul de reacționare în situații de urgență 112, unde a făcut cunoștință cu mecanismul de funcționare a acestui serviciu, care urmează a fi lansat și în țara noastră.  La fel, vizite au fost întreprinse la Serviciul de securitate publică și Oficiul Poliției capitalei din Vilnius.

Menționăm că, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, și omologul său lituanian, Tomas Zilinskas, au semnat în luna iulie 2016, la Chișinău un acord de cooperare și asistență reciprocă în domeniul prevenirii și reacționării în situații excepționale, iar Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a beneficiat de o donație a 10 autospeciale de intervenție în situații excepționale.