Chiar dacă legea spune că perioada electorală pentru prezidențialele din acest an va începe oficial pe 31 august, unii potențiali candidați deja au început agitația electorală. Acest lucru a fost menționat de către directorul Asociației “Promo-Lex”, care va monitoriza alegerile prezidențiale, Pavel Postică, anunță Politik.md.
Deși acest lucru nu este interzis de lege, totuși observatorii naționali susțin că aceasta ar fi o abatere de la normele electorale. Potrivit lui Postică,desfășurarea activităților cu o conotație politică ar trebui incluse cel puțin în rapoartele financiare.
“Nu putem spune că partidele politice sunt private de dreptul de a desfășura activități cu conotație politică până la începerea perioadei electorale, dar se pare ca anumite suprapuneri sunt. Am văzut situații când anumiți potențiali candidați electorali si-au anunțat publică intenția de a candida în acest scrutin, chiar și pe pagini web sponsorizate”, a subliniat expertul.
Pavel Postică a mai menționat că procesul electoral va fi monitorizat de aproape 37 de observatori ai Promo-Lex la nivel central, iar alții 42 pe termen lung – în toate unitățile teritorial-administrative de nivelul 2. Monitorizarea va dura în perioada 5 septembrie – 30 noiembrie, 2016.
Informația a fost oferită în cadrul unui raport prezentat de “Promo-Lex” cu privire la observarea alegerilor președintelui R. Moldova. Acesta a fost efectuat în perioada  4 martie – 23 august 2016.