Școlile cu predare în limba română nr. 10 și 17 din suburbia Roșa și nr. 13 din Horecea Urbană a orașului Cernăuți din nou trec prin grele încercări. Șefa Departamentului Financiar al primăriei Cernăuți, Livia Bambuleak, insistă deja de 2 ani să fie lichidate o serie de clase cu predare în limba română. La 18 august a.c. ea din nou a cerut primăriei să reorganizeze trei școli istorice românești din motive pur financiare, potrivit Agenției BucPress.

Departamentul Financiar al primăriei Cernăuți propune Departamentului de Învățământ să lichideze unele clase aparte din aceste școli, care aparțin minorității românești din capitala Bucovinei în legătură cu necompletarea acestora cu un număr suficient de elevi.

Livia Bambuleak argumentează că numărul elevilor într-o singură clasă este mai mic de 28,9 de copii, iar pentru finanțarea unor clase aparte cu predare în limba română primăria nu are bani.

„În rezultatul formării unei rețele neeficiente de școli apare un deficit la capitolul subvenției de stat, aceste cheltuieli trebuie acoperite din fondurile bugetare ale orașului Cernăuți”, scrie Șefa Departamentului Financiar al primăriei Cernăuți.

Ea adaugă că din motivul crizei economice provocate de pandemia COVID-19 primăria Cernăuți nu dispune de suficiente resurse financiare, de aceea propune reorganizarea unor școli din oraș. Din păcate, reorganizările urmează să aibă loc doar în trei școli cu predare în limba română din orașul Cernăuți, în timp ce școlile cu predare în limba ucraineană, după cum se spune în adresă, vor fi finanțate ca și înainte.

Departamentul Financiar al primăriei Cernăuți propune să nu fie deschisă în anul de învățământ 2020/2021 clasa a 10-a la școala de cultură generală nr. 10 din Cernăuți, una dintre cele mai vechi din oraș, cu o istorie de peste 200 de ani.

Primăria consideră că 13 elevi sunt prea puțini pentru a menține o clasă cu predare în limba română! Școala nr. 10 va rămâne fără clase superioare, iar doritorii să învețe în limba română trebuie să se deplaseze în centrul orașului, la Gimnaziul „Alexandru cel Bun”. Așadar, românii din suburbia Roșa, având o școală cu o istorie de peste 200 de ani, vor trebui să facă 5-8 kilometri distanță pentru a învăța în limba maternă.

Același departament interzice școlilor să ia elevi din afara orașului. Acest lucru este posibil doar în cazul unor locuri vacante. Amintim că în iulie 2019 Livia Bambuleak a avut o întâlnire cu părinții elevilor de la școala nr. 10 și de la școala nr. 17 din Cernăuți. Atunci în prezența echipei de filmare BucPress TV, care a sosit la fața locului la solicitarea românilor din zonă și a implicării părinților, s-a reușit amânarea deciziei de lichidare a unor clase cu predare în limba română. Din păcate, pe timp de carantină în orașul Cernăuți și interzicerii adunărilor în masă, primăria revine la ideea veche.

Acum, ca și în 2019, în pofida solicitării părinților elevilor și chiar a conducerii Secției de învățământ a orașului, comitetul executiv și departamentul financiar al primăriei orașului Cernăuți continuă să se conducă după limbajul rece al cifrelor, ignorând opiniile oamenilor, care sunt dispuși cu orice preț să apere aceste școli istorice din vechea urbe bucovineană.

Consiliul Național al Românilor din Ucraina, din care fac parte peste 20 de asociații pentru cultura română și organe de presă, a luat act de aceste inițiative a primăriei orașului Cernăuți, care prevede o încălcare a dreptului la studii în limba maternă și va iniția o serie de demersuri pentru a reuși găsirea unei soluții. Într-un comunicat de presă, remis BucPress, CNRU a condamnat cu tărie inițiativele Departamentului Financiar al primăriei orașului Cernăuți, menționând că potrivit reglementărilor internaționale, asumate de Ucraina, atunci când minoritățile naționale necesită o protecție specială, statele sunt obligate să adopte măsuri speciale.

În subsolul acestui text – un reportaj din 2019 „BucPress TV: Școlile cu predare în limba română din orașul Cernăuți riscă să dispară”, în care sunt reflectate opiniile părinților elevilor și a cadrelor didactice.

În colaborare cu TVR Internațional, BucPress TV a realizat și un documentar în cadrul emisiunii „La un pas de România” privind problemele celor trei școli cu predare în limba română, care la fel poate fi vizionat mai jos.