Pocurorul Anticorupție, Viorel Morari, a prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă schemele prin care două grupuri, conduse de Veaceslav Platon și Ilan Shor au participat la „furtul bancar” de la BEM.

Prin schemele prezentate se demonstrează că grupurile conduse de cei doi au luat credite de la mai multe bănci comerciale, (bani care au fost transferați ulterior în companii off-shore de peste hotare) au fost achitate din creditele de la Banca de Economii.

„Cinci agenți economici, din grupul Platon, au luat credite de la Victoribank în sumă totală de 40 milioane dolari și 123 milioane de lei. Acești bani au fost transferați la patru societăți comerciale din Letonia, transferurile fiind efectuate de la aceeași adresă IP. Aceste societăți comerciale erau înregistrate în jurisdicții off-shore. Pentru aceste credite au fost puse drept gaj acțiuni de la Moldinconbank, acțiuni de la Asito dar și bunuri imobile de la Moldinconbank și din Federația Rusă”.

Ulterior, Platon Veaceslav a garantat pentru fiecare din acei cinci agenți economici că va fi întors creditul, a menționat Morari. „De aici reiese că persoana este cointeresată în aceste credite, vă dați seama că nu este un act dfe binefacere. Între timp, de la Banca de Economii, grupul Shor a luat credit de circa 15 milioane de euro. Suma este transferată prin mai mulți agenți economici, sunt nominalizați în schema de frudare și agenți care se regăsesc în raportul Kroll. În final, banii au ajuns la o companie care încheie contract de fidjesiune cu Victoriabank de restituire a creditului cu acești 5 agenți economici. Ulterior, banii sunt restituiți din contul Băncii de Economii. Iar statul a restituit neajunsurile în bancă”, a explicat șeful Procuraturii Anticorupție.

Potrivit oamenilor legii, în baza probelor acumulate în acest caz a fost și dispusă extrădarea lui Veaceslav Platon.