Secretarul de Stat al Ministerului Apărării, Aurel Fondos, s-a întâlnit astăzi cu un grup de experţi NATO, aflaţi într-o vizită de lucru la Chişinău în perioada 29 noiembrie-1 decembrie curent.

Agenda discuţiilor a cuprins subiecte referitor la colaborarea Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică şi perspectivele de dezvoltare a acesteia, cu accent pe domeniul instruirii şi oferirea de expertiză pentru elaborarea documentelor strategice, dar şi în alte sectoare relevante.

Aurel Fondos i-a informat pe experţi despre situaţia regională, activităţile desfăşurate de Ministerul Apărării în cadrul parteneriatelor bilaterale cu ţările aliate şi partenere NATO, problema transnistreană şi activitatea Comisiei Unificate de Control (CUC), dar şi despre documentele strategice elaborate în prezent de instituţia de apărare.

Secretarul de Stat Fondos a mulţumit experţilor pentru asistenţa oferită în cadrul pachetului DCBI (Defence Capability Building Initiative), care este una dintre priorităţile Ministerului Apărării direcţionată spre reformarea şi modernizarea Armatei Naţionale.

La rândul său, şeful grupului de experţi NATO, generalul de brigadă Reinhard Kloss, din cadrul Comandamentului Forţelor Întrunite de la Napoli (JFCN), a apreciat progresul înregistrat de Republica Moldova în proiectele realizate în colaborare cu Alianţa, menţionând disponibilitatea organizaţiei de a susţine în continuare Armata Naţională la capitolul instruire, expertiză şi participare a militarilor moldoveni la exerciţii şi misiuni internaţionale de menţinere a păcii.

Tot astăzi, experţii NATO au avut o serie de întrevederi cu reprezentanţii Direcţiilor şi structurilor din cadrul Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major, în cadrul cărora părţile au discutat despre programele de colaborare dintre Republica Moldova şi NATO.