Tendinţele de îmbătrânire ameninţă cu prăbuşirea sistemului de pensii din Republica Moldova. Până în anul 2020 se prognozează ca moldovenii să rămână fără pensii. Este concluzia experţilor Corina Gaibu şi Victor Ursu,  formulată într-o dezbatere online, transmite IPN, citată de 24H.MD

Deşi în Moldova există o lege privind fondurile private de pensii, până în prezent nu există niciun fond privat, a menţionat Corina Gaibu. Potrivit ei, fondurile private de pensii nu vor funcţiona în Moldova pentru că sunt o serie de capcane care limitează activitatea lor. Pe de o parte, este oferită posibilitatea legală ca 15% din venitul contribuabililor să fie scutit de impozite în cazul în care este vărsat într-un fond de pensii, dar aceşti bani sunt impozitaţi ulterior, când sunt ridicaţi la vârsta de pensionare.

„De asemenea, dacă contribuţiile sociale care se achită în Bugetul asigurărilor sociale de stat în vederea formării viitoarei pensii sunt scutite de toate impozitele, banii pe care i-am transfera la fondurile nestatale de pensii, adică 15% din veniturile obţinute,  sunt scutiţi doar de impozitul pe venit. Iarăşi, o inechitate. Mai sunt şi altele”, a  specificat Corina Gaibu.

Celălalt expert, Victor Ursu, a remarcat că îşi spune cuvântul şi reputaţia compromisă a fondurilor nestatale de pensii. E vorba de acea companie de asigurări care a luat bani de la oameni şi nu i-a returnat. Mulţi cetăţeni se află şi acum în proces de judecată.

Potrivit expertului, sistemul public de pensii din Republica Moldova nu este durabil, nici din punct de vedere financiar, nici din punct de vedere social. Este nevoie să fie găsit un echilibru al sistemului bugetar-fiscal şi social, deoarece pensia medie pentru limita de vârstă este cea mai mică din Europa şi acoperă doar 58-60% din minimul de existenţă.

Participanţii la dezbaterea moderată de jurnalistul Vlad Bercu au indicat şi faptul că unele persoane, cum ar fi poliţiştii şi funcţionarii publici, se pensionează la vârstă mai tânără decât, de exemplu, pedagogii sau medicii. Pensiile lor, dar şi a judecătorilor sunt mult mai mari pentru că legislaţia prevede calcularea acesteia în baza a 75% din salariu. Formula de clacul în cazul altor pensionari de vârstă este mai puţin atractivă.

În concluzie, participanţii la dezbatere au pledat pentru reformarea cât mai curând posibil a sistemului de pensii.