Astăzi, 5 iulie, o nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional vine în Republica Moldova. De această dată, reprezentanții FMI și un grup de oficiali din țară vor negocia semnarea unui Memorandum, care ar putea debloca creditarea din partea altor parteneri de dezvoltare, inclusiv pentru creditul românesc de 150 milioane de euro, informează 24h.MD.

În acest context, prim-ministrul Pavel Filip a semnat o dispoziţie prin care a fost creat Grupul de negociatori pentru participarea la discutarea noului Memorandum cu FMI.

Grupul de negociatori va fi condus de Octavian Calmîc, viceprim-ministru, ministru al Economiei. În componenţa acestuia au fost incluşi ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş şi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, se spune în dispoziție.

Potrivit fostului ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, sunt câteva cerinţe asupra cărora FMI insistă de mulţi ani. În primul rând, este vorba despre un plan de asanare a situaţiei din sectorul bancar, cu accent pe transparentizarea acţionariatului, investigarea fraudelor, recuperarea prejudiciilor cauzate de furtul miliardului, dar şi pe măsurile de sporire a siguranţei în sectorul bancar.

În al doilea rând, FMI insistă asupra măsurilor de consolidare fiscală, revizuirea taxelor de impozitare şi asupra optimizării cheltuielilor bugetare. În al treilea rând, Moldova trebuie să treacă la reforme structurale. Este vorba şi de anumite privatizări care trebuie realizate într-o manieră transparentă şi de o coerenţă în politicile bugetar-fiscale.