Relaţia Terrei cu Marte pare să devină din ce în ce mai strânsă. Miliardarul Elon Musk a anunţat că are în plan să ducă oameni pe Planeta Roşie în mai puţin de 10 ani.

„Dacă lucrurile merg potrivit planului, ar trebui să putem trimite oameni pe Marte în 2024, cu aterizare în 2025”, a spus Musk. De asemenea, a mai subliniat că pentru a construi oraşe funcţionale pe Marte, SpaceX va trebui să dezvolte abilitatea de a transporta mai mulţi oameni şi mai mult hardware. Chiar şi fără a avea acest plan ambiţios în minte, Musk insistă asupra ideii că racheta va trebui să fie foarte mare.

Între timp, cei de la NASA analizează în profunzime Marte. Nava spaţială Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a NASA trimite date de pe Marte încă din 2005, când a fost lansată pentru a căuta apă. Chiar dacă acest obiectiv nu pare chiar aproape de a fi atins, MRO tot trimite imagini uimitoare, la rezoluţie mare, care îi vor ajuta pe experţi să cartografieze Marte.

Luna aceasta, nava MRO a trimis peste 1.000 de imagini. Ceea ce le face speciale e faptul că au fost făcute într-un moment special. La fiecare 26 de luni, Marte se află „în opoziţie” faţă de Soare, ceea ce înseamnă că sunt poziţionate pe părţile opuse ale Pământului. Acest lucru înseamnă şi că oamenii de ştiinţă au o conexiune directă cu MRO, adică pot face transferuri mari de date.

Recent, Soarele a luminat ecuatorul lui Marte, astfel încât MRO a avut o lumină perfectă, deşi în mod normal zonele de lângă poli sunt umbrite. Toate imaginile pot fi văzute pe site-ul High Resolution Imaging Science Experiment, împreună cu toate pozele primite vreodată cu şi de pe Marte. În total, sunt 44.000 de imagini. Iată câteva dintre cele mai frumoase:

marte1

marte2

marte4