Franco Frattini, reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, salută acțiunile întreprinse de Guvernul de la Chișinău pentru ca Uzina Metalurgică din Rîbnița să fie exclusă din lista intreprinderilor față de care Ucraina a impus în mai 2018 sancțiuni. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă.

“Nu este o surpriză pentru noi. S-a discutat acest subiect și anul trecut. Este inițiativa care vine să elimine barierele. Este vorba de mii de angajați și această acțiune facilitează și e un lucru pozitiv. Dacă afirmați că regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova, trebui să vă gândiți și la interesul oamenilor care lucrează la această uzină. Aplaud efortul guvernului de a sustine.”, a declarat Frattini.

Și Vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic a venit cu o explicație în acest sens. Ea a declarat că autoritățile de la Chișinău nu sunt interesate să creeze blocaje agenților economici din Republica Moldova.

“S-au făcut speculații în media pe acest subiect. Da, a existat o corespondență oficială cu privire la Uzina Metalurgică. Anul trecut, la ședinta în formatul 5+2 această problemă a fost vociferată. Chișinăul nu este interesat să creeze blocaje nici unui agent economic.

Acest agent economic este cu statut legal în registrul nostru. Această uzină are angajați de peste 2400 de persoane și noi trebuie să ne gândim asupra faptului că trebuie să îmbunătățim viața oamenilor din Republica Moldova. Aș dori, când sunt reflectate astfel de subiecte, să fiți bine documentați.”, a mai spus Lesnic.

Recent în presă au apărut informații că la inceputul lui martie 2019, premierul Pavel Filip a expediat o scrisoare oficială omologului său ucrainean Vladimir Groisman, dar și președintelui Petro Porosenko, în care solicita excluderea Uzinei Metalurgice din Rîbnița din lista entităților supuse sancțiunilor. Este vorba despre 700 de entități conectate la Moscova, față de care Ucraina a impus în mai 2018 sancțiuni.