Grecia va primi un împrumut de 10,3 miliarde de euro din planul de asistenţă financiară pentru a evita revenirea în pragul falimentului. În acest sens, un acord a fost încheiat de către miniştrii de finanţe din cele 19 țări din zona euro, miercuri dimineaţă.

Potrivit ministrului francez al finanţelor, Michel Sapin, acordul include progrese în chestiunea de reducere a datoriilor pentru Grecia.

Fondul Monetar Internaţional (FMI), unul dintre creditorii Greciei, a insistat asupra relaxării datoriei, dar abordarea este controversată cu guvernele din zona euro, cum ar fi Germania.

Atena şi creditorii ei au negociat luni de zile reforme şi măsuri de reducere a costurilor, ce ar permite acordarea unei noi tranşe de împrumut din cadrul celui de-al treilea plan de salvare de 86 miliarde de euro, aprobat de Eurogrup în vara anului trecut.

În iulie, Grecia trebuie să plătească datorii de peste 3 miliarde de euro într-o singură lună.

Printre altele, şeful misiunii FMI în Grecia, Poul Thomsen, a confirmat miercuri dimineaţă participarea crucială a Fondului Monetar Internaţional la al treilea plan de ajutor pentru Atena, după un acord asupra datoriei Greciei, notează France Presse.

„FMI va participa la acest program, cu condiţia ca măsurile consacrate relaxării datoriei să îl facă sustenabil”, a explicat Thomsen după reuniunea maraton a miniştrilor de finanţe din zona euro la Bruxelles.

„Eurogrupul a convenit astăzi asupra unui pachet de măsuri privind datoria, care vor fi puse în aplicare progresiv”, a anunţat preşedintele său, Jeroen Dijsselbloem, după această reuniune crucială, care a durat aproape unsprezece ore la Bruxelles.