Numele acestora au fost pronunțate în cadrul unei ședințe de Guvern anunțate azi dimineață.

Cei doi judecători la CCM sunt: Liuba Șova și Nicolae Roșca

Amintim că deși la data de 15 iulie Guvernul Republicii Moldova a anunțat că în concursul pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Contituțională s-au înscris 24 de persoane, ulterior am aflat că această listă a fost modificată – unii candidați au fost excluși, iar în locul acestora au apărut alții.

Persoanele care au depus atunci dosarele au fost: Arseni Alexandru, Străisteanu Doina Ioana, Potîrniche Oleg Petru, Strulea Maria, Postica Alexandru, Petrache Mihail, Roșca Nicolae, Corj Mihai, Secrieru Rodica, Manole Domnica, Coca Andrei, Cimil Dorin, Gafton Mihail, Serbenco Eduard, Guștiuc Andrei, Grosu Vladimir, Șova Liuba, Rusu Eugen, Groza Andrei, Buruiană Mihail, Arabadji Nina, Boișteanu Eduard, Balmuș Svetlana, Pavel Dumitru.

CV-urile și scrisorile de motivare a tuturor candidaților și acum pot fi accesate pe pagina Guvernului.

Nu cunoaștem când Guvernul a modificat această listă, însă la moment în ea figurează deja 23 de persoane. Totuși, comunicatorii Executivului au admis unele erori inclusiv la lista de „24 de persoane” care poate fi găsită în comunicatul de presă.

Tot astăzi Parlamentul va decide numirea Domnicăi Manole și Dumitru Pulbere la funcția de judecător al Curții Constituționale. Potrivit surselor Deschide.MD din Legislativului, numele celor doi s-ar regăsi în proiectul de hotărâre, înregistrat azi de către un grup de deputați și care urmează să fie dezbătul în plenul Parlamentului.

Autorii proiectului sunt liderii celor trei fracțiuni din cadrul alianței de guvernare, Vlad Bătrîncea (PSRM), Mihai Popșoi (PAS) și Alexandru Slusari (PPDA).

De precizat că anterior Comisia juridică a Parlamentului i-a desemnat pe Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu pentru cele două funcții de magistrați ai Înaltei Curți.

Domnica Manole a activat anterior în cadrul Curții de Apel Chișinău. La alegerile parlamentare din 24 februarie a candidat din partea blocului ACUM în circumscripția uninominală nr.40 (Cimișlia), unde a câștigat democratul Dumitru Diacov.

Dumitru Pulbere a deținut anterior funcția de președinte al Curții Constituționale. La moment este președintele Comisiei pentru constituționalitate și drepturile omului din cadrul Consiliului societății civile al președintelui Igor Dodon.