Expertul Igor Boțan susține că demiterea actualului Guvern este posibilă teoretic, dar nu și practic. La fel, și șansele numirii unui nou cabinet de miniștri, până la alegeri, sunt infinit de mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Alegeri parlamentare anticipate și/sau schimbarea Guvernului: probabilitate, riscuri, beneficii”, transmite IPN.

„Șeful statului a spus în public că într-un asemenea caz, nu va admite acest lucru și va crea blocaje. Și șeful statului a dat de înțeles că va proceda, așa cum a făcut-o anterior de câteva ori – pur și simplu nu va semna decretul de numire a candidatului pentru funcția de premier. Astfel, va determina să se recurgă „la demisia domniei sale pentru cinci minute”. Iar aceasta va fi o rușine pentru o nouă majoritate, ca să accepte procedurile legate de vacanța funcției, practicate anterior”, a spus el.

Potrivit expertului, chiar dacă se va merge pe această cale, persistă riscul unui alt blocaj – președintele Parlamentului, în calitate de președinte interimar, nu va dori să semneze acest decret de numire a unui nou premier. „Și în acest caz, nu mai există timp și nici forțe, căci pentru ca să scoți din funcție președintele Parlamentului sunt necesare două treimi din deputați. Este absurd de vorbit și despre un eventual impeachment în condițiile în care până la alegerile prezidențiale a mai rămas jumătate de an”, a afirmat Igor Boțan.