În ultimele două zile s-a înregistrat un număr record de cazuri de coronavirus la nivel global. Acest fapt se explică prin ridicarea mai multor restricții în luna mai. Despre aceasta a vorbit șeful statului, Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”.

„Peste tot în lume numărul de cazuri este record. Evident că avem și în Moldova. Pentru că au fost scoase restricțiile, pentru că moldovenii nu respectă regulile. Când autoritățile încearcă să strângă gaica, toți strigă că Dodon sau Chicu sunt răi. Toți săreau în cap de ce nu deschideți piața, nu avem ce mânca… Toți au început să iasă din casă și a început răspândirea comunitară. Totodată, se fac mai multe teste, nu doar celor care au simptome”, a explicat președintele.

Șeful statului spune că în prezent sistemul medical este mai pregătit să facă față unui număr mai mare de îmbolnăviri, decât în martie, când totul abia începea.

„Situația nu este scăpată de sub control. În martie spitalele nu erau pregătite. Nicăieri în lume nu erau pregătite. Acum suntem mai pregătiți. Am mers prin vreo 20 de spitale din Moldova. Acolo medicii sunt pregătiți, au consumabile, știu cum să reacționeze, au paturi”, a declarat Igor Dodon.

Președintele țării a venit și cu unele soluții, care ar putea îmbunătăți situația.

„Eu cred că de sistat activitatea economică nu este nevoie. Poate de dat la bugetari vacanță, ca să micșorăm fluxul de oameni. În opinia mea sunt probleme în transportul public, trebuie să intervină poliția, armata. Sunt convins că vom trece peste acest val, care vine după scoaterea restricțiilor în mai”, a spus președintele.