Președintele Igor Dodon a declarat că renegocierea creditului rusesc în valoare de 200 de milioane de euro este de competența Guvernului. Șeful statului a spus, în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde” că, inițierea acestor tratative urmează să se producă în baza unei hotărâri adoptată de Executivul de la Chișinău, prin care se stabilește condițiile legale și responsabilul de negocieri din partea Republicii Moldova . 

”Se pregătește un nou proiect de acord de credit. Evident că trebuie să luăm în calcul experiența și dezbaterile pe care le-am avut în ultimele săptămâni, și propunem partenerilor din Federația Rusă să accepte această abordare. Dacă acceptă, se semnează, dacă nu acceptă, mai negociem și vedem la ce ajungem”, a spus președintele.

Șeful statului și-a exprimat speranța că semnarea acordului cu Rusia va avea loc într-un timp scurt. Potrivit președintelui, Moldova are nevoie de acești bani pentru a suplini deficitul bugetar, pentru a continua investițiile în reparația drumurilor din țară.

”O parte din banii din creditul rusesc trebuiau să meargă la finanțarea sectorului de drum Cimișlia-Liova, care nu s-a reparat de 30 de ani. Am vorbit cu președintele raionului, cu primarul orașului Cimișlia care a fost susținut de Blocul ACUM, toți sunt indignați. Noi avem ce spune în fiecare raion, sat: uite porțiunea asta de drum trebuia să fie construită și nu putem să o construim pentru că deputatul a anulat acordul ”, a declarat Dodon.

Potrivit președintelui, solicitarea de anulare a acordului rusesc a fost făcută din  ambiții politice și geopolitice.

În baza sesizărilor depuse de grupul Candu și fracțiunile PAS și PPDA, Curtea Constituțională a declarat ilegal, la 7 mai, acordul de împrumut cu Federația Rusă, în valoare de 200 de milioane de euro.