Troleibuzele şi autobuzele din capitală vor fi dotate, până la sfârşitul anului, cu sisteme GPS. Noile reguli sunt prevăzute în strategia de modernizare a transportului public din Chişinău, scrie 24h.MD.

Proiectul, elaborat de autorităţile municipale, îi obligă şi pe administratorii liniilor de microbuze de linie să instaleze dispozitive de monitorizare în toate vehiculele.

În total, 300 de troleibuze şi peste 150 de autobuze urmează să fie echipate cu dispozitive GPS-uri. Acest fapt va permite localizarea permanentă a fiecărui vehicul şi numărul de kilometri parcurşi.

Sistemele GPS vor stoca informaţia privind viteza cu care se deplasează şoferii. Totodată, dispozitivele vor semnala online momentul în care vehiculele opresc şi se pornesc din staţii.

Potrivit șoferilor de microbuz, după instalarea aparatelor, aceștia vor fi obligați să oprească doar în staţii.

„Numai în staţii o să oprim ar fi mai bine şi lumea să nu stea unde le vine lor, dar s-au dus la oprire, la oprire l-ai luat, la oprire l-ai coborât”, a spus un conducător de microbuz.

Pentru a supraveghea activitatea troleibuzelor şi a autobuzelor va fi amenajat un centru de monitorizare.

„O să putem să redirecţionăm în regim online, o să arătăm unde sunt ambuteiaje. O să avem în jur de cinci colaboratoiri care o să se ocupe de monitorizare. O să aibă online atât sistemele de semafoare, cât iluminatul public”, a spus şeful Direcţiei Transport a Capitalei, Igor Gamreţki.

Primăria Capitalei nu a estimat, deocamdată, cât va cheltui pentru implementarea proiectului.