Producătorii din domeniul agroalimentar sunt primii care vor avea de câștigat în urma votării Legii cu privire la comerțul interior, prin care magazinele mari vor fi obligate să expună pe raft 50 la sută din producția locală. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Regionale, Ion Perju, în cadrul emisiunii ”Acces Direct” de la postul de televiziune NTV Moldova.

”Acele 50 la sută vor fi în mare parte produse agroalimentare. Anume produsele agroalimentare nu pot ajunge în rețelele de magazine mari. Sunt doar la piață și acolo nu întotdeauna le vinde producătorul”, a declarat Perju.

Ministrul a precizat că prioritatea Guvernului este ca produsele autohtone să fie nu doar în supermarket-uri dar și în școli, grădinițe, spitale.

”Produse avem, dar trebuie să dăm posibilitate producătorilor locali să se dezvolte. În 2020, Fondul de subvenționare va fi de 1 miliard de lei, peste 50 de milioane de lei vor fi oferite pentru start-up-uri”, a precizat Perju.

Potrivit ministrului, Moldova exportă materie primă: grâu, semințe de floarea soarelui, orz, porumb, dar importă produse cu valoare adăugată sporită: carne , produse lactate, care pot fi produse și în țară.

”Noi suntem capabili să producem și să furnizăm aceste produse, dar prețurile de import sunt mai joase și aici apare concurența neloială. Trebuie să învestim mai mult în ceea ce producem, să utilizăm noile tehnologii pentru că acestea oferă și un preț mai mic”, a declarat ministrul.

Producătorii locali au salutat inițiativa guvernării de a obliga comercianții ca să expună pe rafturile din rețelele mari de magazine 50% la sută din producția autohtonă. Opiniile au fost expuse în cadrul audierilor publice organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe asupra proiectul de modificare a Legii cu privire la comerțul interior, retransmis în Parlament la inițiativa președintelui Igor Dodon.

Votarea acestui document a fost stopată de Guvernul condus de Maia Sandu. După ce a fost votat în prima lectură, proiectul a fost retras din Parlament de ministrul Economiei, Vadim Brînzan.

La inițiativa președintelui Igor Dodon, proiectul a fost transmis din nou în Parlament de Guvernul Ion Chicu. Potrivit președintelui, Cabinetul Sandu a retras inițiativa din Legislativ pentru a apăra interesele corporațiilor internaționale. În opinia șefului statului, această lege trebuie votată de toți deputații din Parlament.

Prin acest proiect, comerciantul este obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt (lanț de aprovizionare cu produse alimentare produse și/sau procesate pe teritoriul Republicii Moldova) în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial.