Republica Tadjikistan a anunţat că va implementa amenzi usturătoare, a căror valoare se ridică la o sută de dolari, pentru jurnaliştii care folosesc în articole cuvinte greu de înţeles pentru cititorii obişnuiţi.

„Există instanţe în care unii jurnalişti folosesc până la zece cuvinte imposibil de înţeles pentru cititorul, ascultătorul sau telespectatorul obişnuit, într-o singură zi. În acest mod, jurnaliştii încalcă grav normele limbii de stat”, a precizat Gazkvar Şarifzoda, preşedintele Comitetului Central-Asiatic Naţional de Terminologie.

Şarifzoda a explicat că jurnaliştii sunt obligaţi să respecte regulile de scriere şi normele limbii de stat.

Pentru orice încălcare, jurnaliştii riscă amenzi între 75-100 de dolari, în vreme ce instituţiile de presă pot fi amendate cu o sumă cuprinsă între 150-200 de dolari.

Tadjikistan este un stat autocratic, condus de peste 14 ani de către preşedintele Emomali Rahmon. Recent, statul şi-a schimbat constituţia pentru a-i permite lui Emomali Rahmon să deţină un număr nelimitat de mandate prezidenţiale şi a scăzut vârsta necesară unui candidat prezidenţial de la 35 la 30 de ani. Analiştii susţin că noile amendamente constituţionale indică că Rahmon îi va preda puterea fiului său.