Europa se îndreaptă către un “cataclism financiar” care ar putea duce la dispariţia monedei Euro şi la finalul Uniunii Europene, avertizează economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel.

Joseph Stiglitz şi-a lansat cea mai recentă carte, “The Euro: How A Common Currency Threatens the Future of Europe” (Euro: Cum o monedă unică amenință viitorul Europei), în care susţine că euro ar putea să dispară în scurt timp, informează Business Insider.

În interviul acordat publicaţiei Business Insider, Stiglitz a declarat că un eveniment politic “dezastruos” ar putea declanşa o astfel de prăbuşire.

“Cred că cel mai probabil ar fi un eveniment politic catastrofal precum Brexit. Acesta va fi sfârșitul. Ceea ce ar urma să se întâmple va duce la consensul bine definit că Europa nu mai funcţionează”, a spus economistul.

Laureatul premiului Nobel crede că ţările membre ale zonei euro sunt democraţii şi se poate vedea o ostilitate tot mai mare faţă de euro.

“Este una dintre temele cărţii mele, şi anume că este extrem de greu să ai o monedă unică ce funcţionează bine, având în vedere diversitatea din Europa. O regulă care funcţionează în majoritatea cazurilor, cea în care îi laşi pe deţinătorii de obligaţiuni să suporte costurile, ar putea să nu fie regula potrivită pentru Italia”, a precizat Joseph Stiglitz.

Toate acestea ar putea duce la ieşirea Italiei din zona euro şi la prăbuşirea proiectului european aşa cum îl ştim. Italia pare a fi principalul suspect capabil să producă un “eveniment cataclismic” şi sfârşitul Uniunii Europene.