Dizabilitatea poate fi transformată în abilitatea de a crea lucruri frumoase și asta au demonstrat-o în jur de 150 persoane cu dizabilități care, astăzi, 30 noiembrie curent, și-au prezentat lucrările manuale la evenimentul de promovare a abilităților persoanelor cu dizabilități „Merit să fiu apreciat”.

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei în parteneriat cu Oficiul ONU pentru Drepturile Omului și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu prilejul Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, care este marcată anual la data de 3 decembrie.

Scopul evenimentului a fost promovarea imaginii pozitive a persoanelor cu dizabilități și sensibilizarea societății referitor la potențialul acestora și la necesitatea integrării sociale, educaționale și profesionale a lor.

În jur de 30 de instituții rezidențiale și-au expus spre vânzare cele mai originale lucrări realizate manual, începând de la artizanat, lucrări croșetate, brodate, cioplite în lemn dar și produse de cofetărie. Totodată, în cadrul evenimentului, persoanele cu dizabilități i-au învățat pe vizitatori cum se efectuează lucrările manuale.

În deschiderea evenimentului, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Anastasia Oceretnîi a declarat: Persoanele cu dizabilități ne demonstrează, de fiecare dată, că ei sunt minunați și că prin abilitățile lor pot crea lucruri frumoase. Datoria noastră este să dăm dovadă de generozitate, solidaritate și apreciere pentru calitățile și iscusința acestora. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei depune eforturi considerabile în promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și incluziunea socială a acestora și va pleda în continuare pentru valorificarea potențialului persoanelor cu dizabilități.

Gheorghe Brega, viceprim-ministrul pe probleme sociale a apreciat creativitatea participanților la expoziție și a reiterat importanța implicării persoanelor cu dizabilități în promovarea drepturilor lor.

„În calitatea mea de președinte al Consiliului național privind drepturile persoanelor cu dizabilități, îmi exprim toată susținerea pentru persoanele cu dizabilități și consider oportună implicarea mai activă a acestora în activitatea consiliului”, a subliniat Gheorghe Brega.

„Suntem aici pentru a susține abilitățile persoanelor cu dizabilități dar în același timp de a promova drepturile acestora, iar pentru aceasta Parlamentul Republicii Moldova și-a asumat angajamentul de a promova legislația țării în interesul persoanelor cu dizabilități”, a declarat Liliana Palihovici, vicepreședintele Parlamentului.

Participanții la expoziție s-au arătat încântați de posibilitatea de a-și prezenta și a vinde lucrările lor și totodată de a-i învăța pe ceilalți cum se realizează acestea. Pentru talentul, ambiția de care dau dovadă, dar și pentru creațiile lor, aceștia au fost premiați cu diplome de onoare și premii.

Menționăm că, expoziția cu vânzare a lucrărilor manuale confecționate de persoanele cu dizabilități este la a-VI-a ediție.