Pilotul militar şi deputatul ucrainean Nadia Savcenko a acuzat Moscova de trădare în conflictul ucrainean. Învinuirea a fost exprimată în faţa omologilor săi parlamentari din Consiliul Europei, reuniţi la Strasbourg.

„Ţara care ne-a garantat securitatea” — în virtutea acordului semnat în 1994 între Moscova, Londra şi Washington în schimbul renunţării de către Kiev la arsenalul nuclear — „ne-a înfipt cuţitul în spate”. „Asta este trădare”, a subliniat Nadia Savcenko, aflată pentru prima dată în hemiciclul de la Strasbourg, alături de reprezentanţi ai parlamentelor naţionale din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.

Niciun parlamentar rus nu a putut asculta discursul fostei prizoniere, pentru că delegaţia rusă a fost suspendată din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) după criza din Crimeea în 2014.

„O delegaţie care nu respectă drepturile omului, nici imunitatea membrilor săi, aşa cum a făcut Rusia cu mine, nu poate reveni să îşi ocupe locul la Strasbourg”, a mai spus Nadia Savcenko.

„Am fost răpită, iar asta este o încălcare a drepturilor omului. Pentru aceasta va trebui să răspundă în faţa Curţii Europene (de Justiţie). În acelaşi mod au fost răpiţi şi alţi ucraineni care se află în prezent în Rusia. Iar răpirea tătarilor continuă în Crimeea”, a continuat reprezentanta Kievului, afirmându-şi în acelaşi timp dorinţa de „a face pace”.

Femeia-pilot, în vârstă de 35 de ani, condamnată la o pedeapsă de 22 de ani de închisoare în Rusia — pentru presupusa complicitate la uciderea a doi jurnalişti în estul Ucrainei în iunie 2014—, a fost eliberată la sfârşitul lunii mai, la schimb cu doi militari ruşi, condamnaţi la 14 de închisoare în Ucraina, şi a putut reveni la Kiev unde a fost întâmpinată ca o eroină.