Parlamentul a instituit noi măsuri de protecție a victimelor violenței în familie, în scopul prevenirii și combaterii violenței domestice, transmite 24h.MD, cu referire la un comunicat de presă al Parlamentului.

Astfel, pentru îmbunătățirea mecanismului de protecție a victimei a fost instituit „ordinul de restricție de urgență”. Această măsură va fi aplicată de poliţie pentru o perioadă de până la 10 zile. Conform acestui mecanism, agresorul va fi înlăturat imediat din locuinţa familiei și va avea interdicția de a se întoarce în locuință.

În noile reglementări în domeniu este inclusă și infracțiunea „act de persecuție”, care se referă la persecutarea, în mod repetat, a victimei violenței sau a rudelor apropiate ale acesteia. Aici poate fi vorba despre urmărirea persoanei, contactarea sau încercarea de a o contacta prin orice mijloc sau prin intermediul altei persoane.

Proiectul mai prevede lărgirea spectrului de drepturi pentru victimele violenței în familie prin: stabilirea dreptului la o compensaţie financiară din partea statului pentru prejudiciul cauzat; raportarea de către specialiști din domeniu a cazurilor de violență doar cu acordul victimei; scutirea de taxă de stat pentru depunerea cererii de eliberare a ordonanței de protecție.

Proiectul de lege cuprinde modificări la 11 acte legislative, printre care: Legea cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie, Legea cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului, Legea cu privire la asistenţa juridică garantată de stat, Legea privind administraţia publică locală. Documentul a fost aprobat în prima lectură.