Numărul imigranților ilegali care au intrat în Europa a scăzut din aprilie, după ce Uniunea Europeană a încheiat un acord cu Turcia pentru oprirea fluxurilor de persoane pe Marea Egee, a anunțat marți Frontex, conform căreia Italia a devenit noua primă linie pentru refugiați, majoritate veniți dinspre Libia.

„Pentru primele șase luni din 2016, au existat 360.000 de intrări ilegale în UE, mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, însă fluxul s-a redus din aprilie”, a declarat Fabrice Leggeri, directorul executiv al Frontex, agenția responsabilă cu protecția granițelor externe ale blocului comunitar.

El a spus că Italia a luat locul Greciei ca prim punct de intrare, iar majoritatea imigranților se îmbarcă acum spre Europa din Libia. Circa 750 de imigranți ajung acum zilnic în Italia, comparativ cu circa 50 în Grecia.

„Prin urmare, prima linie este acum Italia”, a spus Leggeri. Majoritatea celor care ajung în Italia sunt imigranți din Africa Sub-Sahariană, a precizat el.

Pe întreg anul 2015, Frontex a înregistrat peste 1,5 milioane de intrări ilegale în Europa, majoritatea prin Grecia, fiind vorba de persoane care au fugit de războaiele și sărăcia din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și alte părți.

Un purtător de cuvânt al Frontex a spus că acordul UE-Turcia, conform căruia Ankara a convenit să oprească imigrația ilegală pe teritoriul său în schimbul unor recompense financiare și politice, și închiderea graniței dintre Grecia și Macedonia la începutul anului au fost principalele două motive pentru scăderea cifrelor.

Uniunea Europeană se pregătește să schimbe denumirea Frontex, care are sediul la Varșovia, în Agenția Europeană de Frontieră și Pază de Coastă, cu o creștere de două ori a numărului de angajați și cu o finanțare de 322 de milioane de euro până în 2020.

Protecția granițelor va rămâne o responsabilitate națională, iar noua Agenție va continua să se bazeze pe statele membre ale UE pentru contribuții la o forță propusă de 1.500 de agenți de frontieră gata să fie desfășurată rapid în orice loc unde apare o criză.