Organizaţia pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va sprijini Moldova în reglementarea conflictului transnistrean în baza suveranităţii și independenței țării noastre. O decizie în acest sens a fost adoptată ieri, la şedinţa membrilor Comitetului pentru afaceri politice și securitate al OSCE, transmite 24h.MD.

Reuniunea are loc în perioada 1-5 iulie 2016, la Tbilisi, Georgia. Delegația moldovenească este condusă de către deputatul Sergiu Sîrbu, iar din componența acesteia mai fac parte Ion Casian și Anatolie Gorilă.

Potrivit lui Sergiu Sîrbu, participanții la întrunire s-au exprimat în favoarea transparenței deciziilor în cadrul reglementării transnistrene.

S-a discutat și despre necesitatea de a reduce numărul trupelor rusești în stânga Nistrului.  În același timp, președintele în exercițiu al OSCE, Frank-Walter Steinmeier, a salutat eforturile autorităților de la Chişinău în vederea soluționării conflictului transnistrean.

În același timp, el a menționat progresele înregistrate la întâlnirea în formatul „5+2″, care a avut loc în iunie, după o pauză de aproape doi ani. În urma acestei întruniri a fost semnat un protocol, în care Chișinăul și Tiraspolul au identificat priorităţile pentru colaborare și intensificarea dialogului.