Discursul ministrului Apărării, Anatol Șalaru, în care cere NATO să insiste asupra retragerii trupelor rusești din Transnistria, a creat panică în rândul așa-numitor autorități separatiste. Potrivit lui Oleg Belyakov, copreședinte al Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Transnistriei, declarațiile lui Șalaru au creat „panică și anxietate”.

Potrivit lui  Belyakov, odată cu retragerea pacificatorilor ruși, situația în regiune ar putea degenera, la fel cum s-a întâmplat în anul 1992.

„Aceste apeluri vin să rezolve problema transnistreană prin forță, ceea ce nu ar trebui să fie permis”, a mai spus așa-numitul oficial de la Tiraspol.

Amintim că, la Summitul NATO de la Varșovia Șalaru a evocat „acțiuni destabilizatoare din partea Rusiei” în Republica Moldova, subliniind necesitatea ca țările din regiune care nu sunt membre ale NATO să fie sprijinite de Alianță în efortul de a combate ceea ce el a calificat drept „acțiuni ale războiului hibrid” rusesc.

Ministrul apărării a invitat țările membre ale NATO să susțină inițiativa Chișinăului de a transforma misiunea de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multinațională și să ceară Rusiei evacuarea armatei și a munițiilor ei de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate.