În timp ce ieri toată țara a stat cu ochii pe alegerile prezidențiale, patru localități își alegeau în paralel primarii, iar o altă localitate a mers la vot pentru a-și demite edilul, scrie deschide.md.

Astfel, pe 30 octombrie în patru localități au avut loc alegerile locale noi. Locuitorii satelor Iserlia (Basarabeasca), Bucuria (Cahul), Gălășeni (Rîșcani) și Gălești (Strășeni) și-au ales primarii după ce edilii precedenți nu și-au putut exercita atribuțiile din mai multe motive.

Conform datelor prezentate de către Comisia Electorală Centrală, reprezentantul PD, Dmitri Dermenji, a acumulat 72,82% la alegerile din Bucuria. Un alt democrat, Oleg Ureche, a învins la alegerile din Gălășeni, acumulând 50,07%. Candidatul independent Nicolae Budu a câștigat lupta pentru fotoliul primarului din Gălești (72,47%).

În Iserlia va fi organizat turul II, după ce nici-un candidat nu a obținut susținerea majorității. Pentru primăria din localitate vor lupta reprezentantul „Partidului Nostru”, Ludmila Rotari, care a acumulat în primul tur 49,5% și candidatul independent Maria Cvasnițcaia (25,75%).

Totodată, în satul Pitușca (Călărași) a fost organizat un referendum privind demiterea primarului localității, reprezentantul PL, Ionila Lozovan. Din cei 1119 de alegători, 670 (59,87%) au votat contra demiterii edilului. Astfel, acesta își păstrează fotoliul.