Premierul Pavel Filip i-a atenționat miercuri pe membrii Executivului dar și alți funcționari să depună toate eforturile și să asigure îndeplinirea Planului Național de acțiuni privind implementarea Acordului de asociere, pentru că în caz contrar vor fi sancționați dur, scrie moldova.org, citat de 24h.md.

Pavel Filip a declarat la finalul ședinței Guvernului că la 10 iulie a expirat termenul în care instituțiile statutului trebuiau să prezinte rapoartele privind realizarea acestui plan, dar unele din ele încă nu au făcut-o. Printre instituțiile restanțiere sunt Cancelaria de Stat, Biroul Național de Statistică, Institutul Național al Justiției, ANRE, Autoritatea Aeronautică Civilă, AGEPI.

Premierul a cerut ca aceste rapoarte să fie prezentate în următoarele zile, astfel ca până la 20 iulie să poată fie elaborate constatările necesare. În caz contrar, el a avertizat conducătorii instituțiilor că vor fi sancționați dur. „Rugămintea mea este cât se poate de repede să transmiteți aceste rapoarte. Pentru că chiar dacă am început ședința cu aplicarea unor sancțiuni sub formă de avertisment, sancțiunea pentru neîndeplinirea planului național de implementare a Acordului de asociere vor fi mult mai dure”, a declarat Pavel Filip.

El i-a îndemnat pe conducătorii de instituții să fie cât mai responsabili. „Să nu uităm că facem parte a unei singure echipe. Ne-am asumat niște responsabilități și în timpurile pe care le trăiește Republica Moldova, realizarea este foarte importantă”, a concluzionat premierul.

Este de menționat că la începutul ședinței Guvernului Filip le-a aplicat sancțiuni disciplinare sub formă de avertisment ministrului sănătății Ruxanda Glavan și directorului Agenției Medicamentului Vladislav Zara din cauză că nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu și nu au asigurat realizarea Planului de acțiuni ce țin de problemele din sectorul medicamentelor și celui farmaceutic.