Jumătate de an de activitate a Guvernului condus de Pavel Filip s-a împlinit ieri, 20 iulie. Cu această ocazie premierul a făcut totalurile celor 6 luni și a povestit despre succesele obținute, dar și nereușitele de care s-a ciocnit. În acest context, publicația „Adevărul Moldova” publică un text semnat de premierul Filip în care acesta descrie parcursul Guvernului din ianuarie până în prezent.

Integrarea europeană, grija de cetățeni, facilitarea activității oamenilor de afaceri, dar și redobândirea încrederii din partea partenerilor externi de dezvoltare – acestea sunt câteva elemente de bază pe care s-a axat Executivul în această perioadă. În acest sens Moldova a avansat considerabil, iar acum țara s-a schimbat mult față de cum era în ianuarie 2016, declară premierul Filip.

„Acest Guvern, susţinut de conducerea Parlamentatului şi de coaliţia din jurul PDM (cărora le mulţumesc!), a afirmat fără echivoc opţiunea integrării europene. De altfel, programul nostru de guvernare este bazat pe implementarea Acordului de Asociere Moldova – UE. În martie, după discuţiile cu partenerii europeni, ne-am asumat Foaia de Parcurs privind agenda prioritară de reforme, un set de măsuri esenţiale care să restabilească încrederea că statul poate livra nu crize, ci rezultate. Până astăzi, angajamentele au fost îndeplinite în proporţie de peste 70%, iar până la finalul lui iulie vom indeplini toate conditionalitatile. Am adoptat legi şi reforme care vor schimba în bine Republica Moldova, am demonstrat că, atunci când există voinţă şi pricepere, niciun obstacol nu este de nedepăşit. Vom continua, pentru perioada 2017-2019, aceeaşi politică a rezultatelor în relaţia cu UE, concentrându-ne pe îndeplinirea angajamentelor din Acordul de Asociere”, a menționat Pavel Filip.

Totuși, pe lângă toate angajamentele asumate, prioritatea fundamentală pentru Guvern rămâne bunăstarea cetățenilor. Prim-ministrul Pavel Filip declară că au fost făcute multe în această direcție, însă rezultatele oamenii încă urmează să le vadă: „Am redus tarifele la energie electrică cu peste 10%. Preţul gazelor naturale a scăzut cu 10,9%. Am introdus pâinea socială în reţeaua magazinelor Franzeluţa. Am redus preţul la medicamente cu până la 14%, ca urmare a noii metodologii de aplicare a adaosului în sectorul farmaceutic. Începând cu 1 mai, salariul minim garantat a crescut cu 10%, de la 1900 la 2100 lei. Pentru lucrătorii medicali, salariile au crescut, în medie, cu 20%. Am majorat cu prioritate veniturile tinerilor rezidenţi, pentru că vrem să punem capăt exodului de specialişti. Nu am uitat de părinţii şi bunicii noştri, aşa că am indexat pensiile cu aproximativ 10% începând cu 1 aprilie şi am alocat fonduri cu 50% mai mari pentru medicamentele compensate”.

Pe final, Pavel Filip a dat asigurări că acest ritm de lucru va continu, iar Guvernul nu va înceta să facă reforme pentru a schimba la față Moldova, pentru a-i întoarce credibilitatea pe plan extern și pentru ca să asigure stabilitatea economică.